Zoveel Nederlandse gezinnen hebben moeite met betalen van boodschappen

15.04.2024 10:12
boodschappen

Heb jij ook wel eens het gevoel dat de kosten van boodschappen steeds moeilijker te dragen zijn? Je bent niet alleen.

Uit het Rapport Geldzaken in de praktijk 2024 blijkt dat het financieel iets beter gaat met Nederlandse huishoudens. Toch worstelen veel gezinnen nog steeds met het betalen van de boodschappen. In maar liefst 80 procent van de huishoudens die kampen met financiële moeilijkheden, heeft dit invloed op de kosten van de dagelijkse boodschappen.

Roerige tijden

Het zijn roerige tijden in de supermarkt. Terwijl de kosten voor kerstinkopen vorig jaar flink omhoog schoten, zagen we aan het begin van dit jaar juist dat sommige boodschappen goedkoper werden. Tegelijkertijd blijven de boodschappen in Nederland duurder dan in het buitenland. Wat de prijs ook moge zijn, we ontkomen er niet aan, en dat zorgt voor aardig wat kopzorgen bij sommige huishoudens.

Lees ook – ‘Ik joeg mijn spaargeld erdoorheen en wil mijn kids daarvoor behoeden’

Financiële zorgen

Uit het rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat steeds minder Nederlandse huishoudens moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Op dit moment zou het gaan om 32 procent van alle huishoudens, wat minder is dan in de afgelopen 12 jaar. In 2015 kampte nog 45 procent van de huishoudens hiermee, terwijl dit in 2018 was afgenomen tot 38 procent.

Hoewel dit een verbetering is, blijft er nog steeds een aanzienlijke groep Nederlandse huishoudens die financiële zorgen heeft. Bijna één derde van alle huishoudens valt hier nog onder. Vooral jongvolwassenen, huurders en mensen met een laag of variabel inkomen maken deel uit van deze groep.

Moeite om boodschappen te betalen

Van de 32 procent huishoudens die het financieel zwaar hebben, heeft maar liefst 80 procent moeite om de boodschappen te betalen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland in 2023 ongeveer 8,3 miljoen huishoudens. Dit betekent dat meer dan 2,6 miljoen huishoudens moeite hebben om rond te komen, en meer dan 2,1 miljoen huishoudens worstelen om de boodschappen te bekostigen. Van deze huishoudens die moeite hebben met rondkomen, heeft 33 procent wel eens meegemaakt dat ze niet konden betalen bij de supermarkt.

Lees ook – Zoveel spaargeld heeft een Nederlands gezin gemiddeld

Wanneer het financieel tegenzit, zijn keuzes maken onvermijdelijk. Uit het onderzoek blijkt dat huishoudens prioriteit geven aan het betalen van de huur of hypotheek, gevolgd door de energierekening en de zorgverzekering. Deze vaste lasten staan bovenaan de lijst, waardoor er mogelijk moet worden bezuinigd op de boodschappen, zo blijkt. Zelfs bij huishoudens die geen financiële zorgen hebben, heeft nog steeds 15 procent moeite om de boodschappen te betalen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.