Heb jij ook wel eens het gevoel dat de kosten van boodschappen steeds moeilijker te dragen zijn? Je bent niet alleen.
Lees verder onder de advertentie
Uit het Rapport Geldzaken in de praktijk 2024 blijkt dat het financieel iets beter gaat met Nederlandse huishoudens. Toch worstelen veel gezinnen nog steeds met het betalen van de boodschappen. In maar liefst 80 procent van de huishoudens die kampen met financiële moeilijkheden, heeft dit invloed op de kosten van de dagelijkse boodschappen.
Lees verder onder de advertentie
Roerige tijden
Het zijn roerige tijden in de supermarkt. Terwijl de kosten voor kerstinkopen vorig jaar flink omhoog schoten, zagen we aan het begin van dit jaar juist dat sommige boodschappen goedkoper werden. Tegelijkertijd blijven de boodschappen in Nederland duurder dan in het buitenland. Wat de prijs ook moge zijn, we ontkomen er niet aan, en dat zorgt voor aardig wat kopzorgen bij sommige huishoudens.
Uit het rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat steeds minder Nederlandse huishoudens moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Op dit moment zou het gaan om 32 procent van alle huishoudens, wat minder is dan in de afgelopen 12 jaar. In 2015 kampte nog 45 procent van de huishoudens hiermee, terwijl dit in 2018 was afgenomen tot 38 procent.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel dit een verbetering is, blijft er nog steeds een aanzienlijke groep Nederlandse huishoudens die financiële zorgen heeft. Bijna één derde van alle huishoudens valt hier nog onder. Vooral jongvolwassenen, huurders en mensen met een laag of variabel inkomen maken deel uit van deze groep.
Moeite om boodschappen te betalen
Van de 32 procent huishoudens die het financieel zwaar hebben, heeft maar liefst 80 procent moeite om de boodschappen te betalen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland in 2023 ongeveer 8,3 miljoen huishoudens. Dit betekent dat meer dan 2,6 miljoen huishoudens moeite hebben om rond te komen, en meer dan 2,1 miljoen huishoudens worstelen om de boodschappen te bekostigen. Van deze huishoudens die moeite hebben met rondkomen, heeft 33 procent wel eens meegemaakt dat ze niet konden betalen bij de supermarkt.
Wanneer het financieel tegenzit, zijn keuzes maken onvermijdelijk. Uit het onderzoek blijkt dat huishoudens prioriteit geven aan het betalen van de huur of hypotheek, gevolgd door de energierekening en de zorgverzekering. Deze vaste lasten staan bovenaan de lijst, waardoor er mogelijk moet worden bezuinigd op de boodschappen, zo blijkt. Zelfs bij huishoudens die geen financiële zorgen hebben, heeft nog steeds 15 procent moeite om de boodschappen te betalen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.