In samenwerking met Kek Mama

‘Ik joeg mijn spaargeld erdoorheen en wil mijn kids daarvoor behoeden’

08.04.2024 16:51
Bankrekening duurzaam bankieren Beeld: Getty Images

Sparen, en überhaupt omgaan met geld, zal nooit de sterkste kant worden van hoofdredacteur Lisa van den Akker. Nu ze vier kinderen heeft, doet ze echter wel haar best om daar verandering in te brengen en haar kinderen te behoeden voor haar eigen fouten.

“Zoals ik al eerder in een column schreef, is omgaan met geld niet echt mijn talent. Gelukkig heb ik een man die daar wél goed in is en die ervoor zorgt dat al onze rekeningen netjes en op tijd worden betaald. Dat omgaan met geld heb ik nooit goed gekund. Ik herinner me nog momenten in mijn studententijd dat ik nog een paar euro op mijn rekening had om een week van te eten. Witte bonen in tomatensaus met rijst was dan mijn go-to recept.

Mijn geld ging in rook op

Maar ook eerder ging het al gruwelijk mis met mijn financiële situatie. Mijn moeder had een rekening voor mij waarop ze wat spaarde, een leuk bedrag waar ik later wat moois mee kon doen. Alleen ze had mijn financiële skills duidelijk overschat. Vanaf mijn 12e kreeg ik namelijk een pinpas en toegang tot die rekening, en langzaam maar zeker ging het geld in rook op. Aan kleding, snoep en nog veel meer onzinnige dingen. Ik denk dat ik er als 12-jarige bijna 1000 euro doorheen heb gejaagd in een mum van tijd.

‘Ik denk dat ik er als 12-jarige bijna 1000 euro doorheen heb gejaagd in een mum van tijd.’

Nu ik zelf moeder ben probeer ik bij mijn kinderen goed te maken wat er bij mijzelf misgaat. Ik wil dat ze kunnen sparen en verantwoordelijk kunnen omgaan met geld. Wij openden daarom voor alle kinderen een spaarrekening bij de geboorte en sparen voor ieder kind maandelijks 25 euro. Zo hebben ze op hun 18e verjaardag een leuk spaarpotje van 5,5 duizend euro. Een mooi bedrag lijkt ons om in iets moois te investeren, zoals een reis of misschien een auto.

Leren om te sparen

Om ervoor te zorgen dat ze het niet, net zoals ik, verbrassen, proberen we ze nu al te leren om te sparen. Mijn zoon die op net op de middelbare zit, krijgt 30 euro zakgeld per maand. Hij kan zijn uitgaven via de app inzien en weet zo precies hoeveel geld hij nog heeft.

Laatst had ik een gesprek hierover met hem, hij gaf aan dat hij meer wilde overhouden van zijn geld en probeert nu ongeveer de helft tot een derde, dus tien tot vijftien euro, apart te zetten. Zodat hij wat gespaard heeft voor als hij een keer een grotere aankoop wil doen.

Hij kan dit heel goed en daar ben ik ook ontzettend trots op, hoewel ik geloof dat dit wel van nature meer in hem zit (hij lijkt op zijn vader), denk ik dat het zeker belangrijk is om hierover te praten met je kind, want met een financiële opvoeding start je niet pas als ze achttien worden.

Praten over geld

Toch vinden veel ouders het nog lastig om over geld te praten, op de een of andere manier rust daar nog steeds een taboe op. Maar als je nu open bent over geld is de kans groot dat je ook op latere leeftijd met je kinderen kunt blijven praten over financiële zaken en dat ze zich er ook niet voor schamen.

Ik ben enorm blij met de Jongerenrekening voor mijn zoon. Zo’n eerste betaalrekening is een handig hulpmiddel, in combinatie met een bankieren app. Je kunt samen kijken naar wat er binnenkomt en hoeveel eruit gaat. Dat betekent niet dat hij nooit meer een fout zal maken, of nooit een miskoop zal doen, maar daar leert hij ook van. En dat kan hij beter nu al doen, dan als hij straks volwassen is.”

Kinderen kunnen bij ABN AMRO oefenen met hun eigen rekening; de Jongerengroeirekening . Deze groeit met je kind mee en jij als ouder zit aan de knoppen. Vind je jouw kind nog te jong om zelf te betalen? Dan kun je dit gewoon uitzetten. Begin bijvoorbeeld met alleen het inzien van de rekening in de Mobiel Bankieren app.