Nederlandse baby’s krijgen steeds minder vaak borstvoeding

07.05.2024 09:41

De melkfabriek hapert. Kleintje hapt niet. Borsten bonken. Nooit eerder waren zo weinig Nederlandse baby’s puur aan de borstvoeding.

Laagste percentage sinds 1997

Afgelopen jaar startte slechts iets meer dan de helft van de nieuwe moeders met het geven van alleen borstvoeding na de geboorte, blijkt een langlopend onderzoek van het Voedingscentrum, waar duizenden ouders aan deelnamen. Dit is het laagste percentage sinds het begin van de metingen in 1997. Tot 2015 schommelde het tussen de 75 en 80 procent. In dezelfde periode stijgt het aantal moeders dat na de bevalling meteen begint met een mix van borst- en kunstvoeding, van 0 procent in 2015 tot 23 procent in 2023. Kunstmatige voeding wordt dus vaker gebruikt en lijkt deels moedermelk te vervangen.

Gezondheidsvoordelen van borstvoeding

Moeten we ons hier zorgen over maken? Volgens Marije Verwijs, voeding- en gezondheidsexpert bij het Voedingscentrum, zijn de gezondheidsvoordelen van borstvoeding overduidelijk. Baby’s hebben minder kans op oorontsteking, luchtweginfecties, maag-darminfecties en obesitas. Ook lopen moeders minder risico op borstkanker, type 2 diabetes, reuma en hoge bloeddruk. Het is nog niet duidelijk of deze gezondheidseffecten ook gelden bij een combinatie van borst- en kunstvoeding.

“‘Er zijn in Nederland strenge regels waar kunstvoeding aan moet voldoen. Toch is het niet hetzelfde als moedermelk: sommige stoffen die daarin zitten, zoals antistoffen, kunnen niet worden nagebootst”, vertelt Marije aan De Volkskrant.

Gezondheidskloof

De verandering in de manier waarop baby’s worden gevoed, zou de gezondheidskloof tussen mensen met verschillende sociaaleconomische achtergronden kunnen vergroten, volgens Marije. Ze legt uit dat moeders met een laag opleidingsniveau en moeders met overgewicht minder vaak alleen borstvoeding geven dan moeders met een hogere opleiding en een gezond gewicht.

Bijvoeden is vaak niet nodig

Lactatiekundige Teddy Roorda is geschrokken van het historisch lage aantal moeders dat direct na de geboorte alleen borstvoeding geeft. Het introduceren van andere voeding kan namelijk de melkproductie verstoren. “Als je eenmaal begint met kunstvoeding, neemt de eigen melkproductie af. Daardoor blijf je die fles erbij pakken en wordt het volhouden van borstvoeden lastiger.” In het ziekenhuis waar Roorda werkte, merkte ze al een tijdje een groeiend gebruik van kunstvoeding op. Ouders en kraamzorgers zijn vaak bezorgd dat hun baby niet genoeg binnenkrijgt, dus beginnen ze al in de eerste week met bijvoeden, nog voordat ze echt tekortkomen.

Soepel voedingsproces

Ook de babyvoedingsindustrie moedigt moeders aan om te kiezen voor een mix van borst- en kunstvoeding, legt Roorda uit. Ze adverteren de laatste tijd met producten die specifiek zijn ontworpen om te combineren met borstvoeding. Hun aanwezigheid op bijvoorbeeld congressen vergroot het vertrouwen van zorgverleners in die producten. Hoewel kunstvoeding soms nodig is, is dat meestal niet het geval, zegt Roorda. Een borstvoedingscursus voor de bevalling kan helpen om het voedingsproces soepeler te laten verlopen. Vrouwen die zo’n cursus volgen, zijn eerder geneigd om af te zien van kunstvoeding. Daardoor is de kans ook groter dat ze het langer volhouden.

Lactatiecursussen en hulp van lactatiekundigen zijn niet voor iedereen betaalbaar, zegt Ellen Kamman, een lactatiekundige die onderzoek deed naar het borstvoedingsbeleid in Nederland. Maar als we standaard lactatiekundigen inzetten bij consultatiebureaus, kunnen meer vrouwen borstvoeding geven.

Minder borstvoeding in Nederland

Nederland staat vrijwel onderaan op een internationale lijst voor borstvoedingsbeleid, vertelt Kamman. Dat betekent niet per se dat we slecht zijn in borstvoeding geven, maar het laat wel zien dat we nog stappen kunnen zetten. Zo is er bijvoorbeeld geen kolfverlof voor scholieren, studenten en zzp’ers, en zijn er geen richtlijnen voor zorgonderwijs over borstvoeding. Dat kan allemaal bijdragen aan minder borstvoeding in Nederland.

Zelfs vrouwen die wél beginnen met borstvoeding kunnen wat hulp gebruiken, zegt Marije Verwijs van het Voedingscentrum. Veel van hen zijn teleurgesteld omdat ze minder lang borstvoeding geven dan gehoopt.

Bron: Volkskrant

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.