Het gaat niet best met de leesvaardigheid van onze kinderen, en dat is zorgelijk. Maar geen paniek, met hele kleine stapjes kun je al een grote verbetering bereiken.
Lees verder onder de advertentie
Kleine stapjes maken een wereld van verschil, zegt Tamar van Gelder, directeur van Stichting Lezen bij Spraakmakers van NPORadio1. En gelukkig zijn er manieren om het leuk én makkelijk te maken.
Lees verder onder de advertentie
Papa, lees mee!
De Nationale Voorleesdagen startten gisteren en richten zich dit jaar op… jawel, mannen. Waarom? Omdat vaders minder vaak voorlezen en er vaak ook minder het nut van inzien dan moeders. Dat begint al bij hun eigen jeugd, jongens worden vaak minder voorgelezen dan meisjes. Vrouwen lezen gemiddeld 18 minuten voor, mannen maar 11. Dat kan beter, papa’s!
Voorlezen hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kunt het behapbaar voor jezelf maken om te starten met meer voorlezen, aldus Tamar. Begin bijvoorbeeld met een luisterboek. Zo beleef je samen avonturen zonder direct zelf te lezen. Zo is je kind toch met taal en woordenschat bezig. En waarom zou je alleen voorlezen voor het slapengaan? Een boekje tijdens het ontbijt werkt ook prima, of gewoon overdag.
Lees verder onder de advertentie
De kracht van het goede voorbeeld
Niet alleen ouders, ook leraren spelen een grote rol. “De lezende leraar is zo van belang. Goed voorbeeld doet goed volgen”, aldus Tamar. Als de kinderen leestijd hebben, is het goed om zelf als leraar ook te gaan lezen. Maar zij moeten daar dan natuurlijk wel de tijd voor kunnen vrijmaken. Stichting Lezen pleit daarom voor meer ruimte en ondersteuning voor docenten.
Lees verder onder de advertentie
Je kind in een leesdip? Geen stress
Veel kids stoppen rond hun twaalfde met lezen. Geen reden tot paniek, zegt Tamar. Als de basis goed is en je vroeg bent begonnen met voorlezen, komt het vaak vanzelf weer goed. Tip: bezoek samen de bieb of vraag andere ouders naar hun favoriete boeken. En nogmaals: geef zelf het goede voorbeeld. Als jouw kind jou regelmatig met een boek ziet, zet dat aan tot lezen. Psycholoog Caroline Middelsdorf geeft aan waarom zij nooit het boek De mooiste vis van de zee zou voorlezen, dat lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Voorlezen: een kleine moeite met een groots effect. Dus hup, boek erbij en lezen maar!
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.