Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.
Lees verder onder de advertentie
Met zijn glinsterschubben is Regenboog de mooiste vis van de zee. Maar hij is ook de eenzaamste. Totdat hij zijn schubben weggeeft en daardoor veel vriendjes krijgt. De prachtige illustraties en mooie boodschap hebben ervoor gezorgd dat het boek al jarenlang geliefd is. Maar volgens Middelsdorf is de boodschap helemaal niet zo mooi.
Lees verder onder de advertentie
Diepgewortelde angsten
“Het is geen wonder dat millennials, die zijn opgegroeid met dit soort verhalen, worstelen met grenzen en burn-outs”, begint ze. “Het lijkt misschien een lief kinderboek, maar het leert kinderen dat ze pas geliefd zijn als ze een deel van zichzelf opofferen. Dat kan later leiden tot onzekerheid, een overmatige drang om mensen tevreden te stellen en moeite met grenzen aangeven”, schrijft ze bij de video die al meer dan dertien miljoen keer is bekeken.
Lees verder onder de advertentie
Volgens haar leert het boek kinderen dat ze moeten veranderen om geaccepteerd te worden. “Dit soort subtiele boodschappen kunnen diepgewortelde angsten creëren om niet goed genoeg te zijn zoals je bent.”
Uit de comments blijkt dat niet iedereen het eens is met Caroline. “Ik heb het altijd anders gezien. De Regenboogvis is ongelooflijk arrogant en denkt dat hij vanwege zijn schoonheid boven alle anderen staat. In het boek wordt duidelijk dat schoonheid in elke vis te vinden is en dat de bereidheid om die te delen je eigen schoonheid niet wegneemt”, reageert iemand. Een ander zegt: “Ik dacht altijd dat het boek ging over delen en dat mensen geen vrienden willen zijn met mensen die niet delen.”
Hoewel de kritiek op het boek steeds meer aanhang krijgt, betekent het niet dat je De mooiste vis in de zee direct uit de boekenkast van je kind hoeft te bannen. Experts laten weten dat het een waardevolle kans biedt om met je kinderen in gesprek te gaan over thema’s als grenzen, zelfliefde en groepsdynamiek. Door tijdens het voorlezen vragen te stellen, zoals “Denk jij dat de vis gelukkig is nu hij zijn schubben heeft weggegeven?” kun je een dieper gesprek starten en kinderen leren dat ze zichzelf mogen blijven – glinsterende schubben en al.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).