Ouders vertrouwen hun kinderen niet zomaar aan een oppas toe. Logisch. Maar hoe ver ga je in die controle? Is een nannycam oke?
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van oppasplatform Nina.care blijkt dat bijna een op de negen ouders een nannycam gebruikt om de oppas in de gaten te houden. Een verborgen camera in een klok, rookmelder of knuffel – alles om een oogje in het zeil te houden. Maar is dat een slimme zet of gewoonweg stiekem?
Lees verder onder de advertentie
Big Brother in de speelhoek
Bijna de helft van de ouders vindt het een goed idee om de oppas te filmen. Een deel doet dat ook al. Opvallend: vaders maken er vaker gebruik van dan moeders. Of moeders daar ook van op de hoogte zijn, blijft de vraag. Wat dit lastig maakt, is dat een op de vijf ouders de oppas niet inlicht over de camera. Dat roept de vraag op: hoe netjes is het om iemand te filmen zonder dat diegene het weet?
Juridisch gezien is het ingewikkeld. ICT-jurist Arnoud Engelfriet legt uit: filmen in je eigen huis voor privégebruik mag, maar als je iemand stiekem filmt in een niet-openbare ruimte, kom je in een grijs gebied terecht. Een oppas die via een bedrijf werkt, kan zelfs eisen dat er niet gefilmd wordt tijdens het werk. In bepaalde situaties mogen heimelijk gemaakte beelden wel gebruikt worden, bijvoorbeeld als bewijs bij een misstand. Maar in de meeste gevallen is het de vraag of het de moeite waard is.
Lees verder onder de advertentie
Gewoon een fijne oppas zoeken
Jasmijn Kok van Nina.care snapt de zorgen van ouders, maar wijst erop dat een nannycam kan zorgen voor wantrouwen. Dat doet de relatie met de oppas geen goed. Haar advies: kies een goed gescreende oppas in plaats van een camera in elke hoek. Dat voorkomt onnodige stress en onzekerheid. Want uiteindelijk draait het erom dat je een oppas hebt waar je je goed bij voelt – en niet een huis vol camera’s nodig hebt om gerust te zijn.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.