1 op de 4 Nederlanders had muizen in huis (en zo voorkom je een muizenplaag)

09.07.2024 08:15

Stel je voor: je zit ’s avonds op de bank, eindelijk een momentje voor jezelf na een lange dag met de kids. Plotseling zie je vanuit je ooghoek iets bewegen… een muis! Niet echt de huisgenoot waar je op zat te wachten.

Muizen en ratten

Meer dan een kwart van de Nederlanders heeft de afgelopen jaren muizen in huis gehad en zelfs vier procent kreeg bezoek van ratten. In de tuin of op het balkon is helemaal raak: 42 procent heeft daar muizen gezien en 12 procent ratten. Dat blijkt uit een onderzoek van Verian voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Maar hoe voorkom je nou dat je huis een dierentuin wordt? Milieu Centraal roept ons allemaal op: “Voorkom een plaag, begin vandaag!” Op plaagvoorkomen.nl staan handige en milieuvriendelijke tips om muizen en ratten buiten de deur te houden. En mocht je al last hebben, dan kun je daar ook terecht voor slimme oplossingen.

Lees ook – Julia: ‘Zolang er een muis rondloopt, slaapt Morris (9 maanden) bij opa en oma’

Tips om een plaag te voorkomen

Muizen en ratten komen vooral op voedsel af. Dus hier wat tips om die knaagdieren op afstand te houden:

  • Houd je huis spic en span.
  • Bewaar voedsel in goed afgesloten potten of containers.
  • Gooi afval in goed afsluitbare bakken.
  • Dicht alle kieren en gaten in huis.
  • Voer de vogels niet te veel (anders krijg je er muizen en ratten gratis bij).

Minder dierenleed

Als je toch een knaagdierenprobleem hebt, is het slim om een erkend plaagdierbestrijder in te schakelen. Zij weten precies wat ze moeten doen om de overlast aan te pakken zonder onnodig dierenleed of milieuschade. Plus, ze zijn vaak veel effectiever dan zelf aanmodderen met vallen en gif. Minder chemische middelen, minder dierenleed, en minder overlast. Zo houden we iedereen – mensen én dieren – tevreden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.