Geweldig uitje: hier spot je samen met je kind de mooiste weidevogels

06.05.2019 13:28
campina safari op de wei vogelspotten

Weidevogels zie je steeds minder. Maar op deze plekken vind je ze nog. Waar en hoe jij ze kunt spotten, samen met je kind? Dat lees je hieronder.

Alkmaardermeer – Akersloot, Noord-Holland

Bij het Alkmaardermeer kun je ongestoord vogels gluren vanuit een vogelhut. Dus een thermoskan met koffie, een fles sap en een verrekijker mee en spotten maar. Vind je het leuk om foto’s te maken? Ook daarvoor zit je hier helemaal goed. Check alvast op Instagram #weidevogels voor inspiratie.
 

Vosse- en Weerlanerpolder – Hillegom, Zuid-Holland

Dit is dankzij een speciaal weidevogelbeheer een perfecte plek om weidevogels te spotten. Je kunt in dit natuurgebied zelf aan de wandel gaan, maar nog leuker is een vogelexcursie met een gids. Gebieden als deze zijn trouwens hard nodig, want er zijn steeds minder weidevogels. Het aantal grutto’s is bijvoorbeeld gehalveerd in de laatste tien jaar in Nederland.

Beeld: Natuurmonumenten

Bantpolder – Lauwersmeer, Friesland

Nationaal Lauwersmeer is een echt vogelparadijs. Van de zeearend tot de lepelaar, je vindt ze hier allemaal. Voor de weidevogels zit je goed in het noordwesten van het gebied. Een ideale locatie om de grutto, kievit en scholekster te spotten. De meeste vogels zijn ’s ochtends actief, dus ga vroeg uit de veren.
 

Bovenlanden – Nieuwkoopse plassen, Zuid-Holland

Woon je in de buurt van de Nieuwkoopse plassen? Dan is de wandelroute van Natuurmonumenten in de Bovenlanden een aanrader. De route leidt je langs de kievit, de grutto, de tureluur en de scholekster. Aan het eind van de wandeling beklim je het uitkijkpunt Bovenlanden. Ideaal om alle vogels in alle rust nog eens van een afstand te bekijken. Verrekijker meenemen, dus.

 

Archemermaten  – Lemele, Overijssel

Hier staat geen vogelhut, maar een hele houten wal. Hierachter kun je ongestoord spotten, zonder vogels te verstoren. Naast weidevogels spot je hier ook andere Nederlandse toppers, zoals de ooievaar, reiger en de specht. Een vogelgids is dus geen overbodige luxe. 
 

Bescherm de weidevogel

Er zijn steeds minder weidevogels en daar kunnen we samen iets aan doen. Ook Campina zet zich hiervoor in. Campina is partner van Natuurmonumenten en steeds meer boeren van Campina besteden extra aandacht aan de koe, de natuur en het klimaat. Hun weilanden vormen het leefgebied van de weidevogels en beslaan een groot deel van Nederland. Daarmee hebben zij een belangrijke rol in hoe het met de weidevogels gaat en doen zij hard hun best om het leefgebied van de weidevogels te bevorderen. Met de aankoop van Campina producten steun jij deze Campina boeren die duurzamer werken. De producten van deze boeren zijn te herkennen aan het PlanetProof keurmerk.

 

Beeld: Natuurmonumenten

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Advertisement