Moeder vervolgd door drugsgebruik: hoe ver gaat de wet?
Geen sigaretje, geen wijntje, geen pilletje. Voor de meeste vrouwen is dat tijdens de zwangerschap een vanzelfsprekendheid. Maar wat als je toch rookt, drinkt of drugs gebruikt? Dan kan justitie zich er ineens mee gaan bemoeien.
Zo zit een vrouw uit Rijsbergen nu midden in een rechtszaak. De vrouw zou in de laatste vijf maanden van haar zwangerschap niet alleen alcohol hebben gedronken, maar ook de drugs GHB en flakka hebben gebruikt. Volgens het Openbaar Ministerie was ze verslaafd, waardoor haar baby in gevaar kwam. De vrouw wordt vervolgd voor poging tot doodslag en mishandeling.
Veiligheid van een ongeboren kind
Als de Kinderbescherming zich zorgen maakt over de veiligheid van een ongeboren kind, vragen ze soms de rechter om het kind onder toezicht te plaatsen. Er wordt dan een gezinsvoogd aangesteld om toezicht te houden. Dit gebeurt ongeveer 300 keer per jaar. Toch bleef de moeder uit Rijsbergen, ondanks deze maatregel, doorgaan met het gebruik van drugs.
Strafbaar
Het kindje van de vrouw uit Rijsbergen is uiteindelijk (en gelukkig!) gezond ter wereld gekomen en mocht bij zijn moeder blijven. Het risico op poging tot doodslag leek daarmee afgewend. Toch blijft het OM de zaak vervolgen, omdat de feiten al zijn gepleegd en de vrouw weigerde hulp van instanties zoals de Kinderbescherming.
Bianca Poldervaart, Raad voor de Kinderbescherming zegt hierover tegen NOS: “Het kan opleveren dat een moeder zich realiseert dat iets wat ze doet strafbaar is en dat er een grens wordt gesteld. Maar het belangrijkste is dat we op die manier ervoor zorgen dat die moeder hulp gaat aanvaarden.” De hoop is dat de zaak ertoe leidt dat het kind alsnog betere hulp krijgt. Reclassering kan bijvoorbeeld “afspraken stellen waaraan zij zich moet houden om veilig voor haar kindje te zorgen”.
Geen wettelijke basis
“Ik begrijp de stap van het OM heel goed,” zegt hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning (Universiteit Leiden). “De drie andere kinderen van de vrouw zijn allemaal uit huis geplaatst. Ze is zwanger van kind vier en gebruikt nog steeds overmatig drugs, wat heel schadelijk is.”
Maar ja, makkelijk is zo’n strafzaak niet. “Er ligt geen wettelijke basis voor. Rechters zouden de wettelijke bepalingen moeten oprekken voor ongeboren kinderen. Daarvan is het de vraag of ze al mens zijn of niet.” In andere landen zijn er wel zaken bekend waarin verslaafde vrouwen werden vervolgd voor moord op hun foetus. Maar dat blijkt in de praktijk ook niet altijd een gelopen race voor aanklagers.
Rechtsonzekerheid
Toch is niet iedereen zo optimistisch. Mariëlle Bruning is sceptisch: “Hoeveel drugsgebruik is overmatig drugsgebruik dat tot een poging doodslag kan leiden? Valt alcoholgebruik daar ook onder? Valt het roken er ook onder? En waar ligt dan die grens? Dat biedt rechtsonzekerheid en dat lijkt me wel problematisch.”
De vrouw uit Rijsbergen en haar kindje mogen volgende week de gevangenis uit. Ze moeten naar een instelling, waar ze verplicht meewerken aan alcohol- en drugstests, terwijl ze wachten op de uitspraak.
Bron: NOS
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.