Een op de tien zwangerschappen eindigt voor de 16 weken in een miskraam. Dat zijn in Nederland ongeveer 25.000 vrouwen per jaar. Kortom: het komt vaak voor.
Lees verder onder de advertentie
Toch wordt er niet veel over gesproken. Een op de tien vrouwen maken dit mee, dan zou je er toch heel wat moeten kennen. Maar van hoeveel vrouwen weet je of ze dit meegemaakt hebben? Het helpt niet dat je in Nederland geen rouwverlof krijgt na een miskraam, maar je je simpelweg moet ziekmelden. In het Verenigd Koninkrijk krijgen ouders binnenkort recht op twee weken betaald rouwverlof na een miskraam.
Een mooi signaal over de impact die een miskraam kan hebben op de ouders. Want vrouwen – en laten we hun partners niet vergeten – verwerken dit verlies vaak in stilte. Omdat erover praten niet makkelijk is. Of omdat je zelf de woorden niet kan vinden. Dichter en spoken word-artiest Derek Otte vond die woorden wel.
Zo schrijft Derek: “We leven ons leven en als een dierbare ons ontvalt, maken we een vrije val. Wat dit (een miskraam) anders maakt, is dat je vóór die vrije val wordt opgetild. Je valt dus dieper. … In de aarde moeten stoppen wie je in een wiegje had willen leggen. Afscheid nemen van wie je welkom had willen heten. Missen wie je nooit hebt mogen ontmoeten. Ik ben nog nooit in mijn leven zo verdrietig geweest.”
Stigma
In de reacties onder de post zie je veel dankbetuigingen van vrouwen die het meegemaakt hebben. Ook vinden veel vrouwen herkenning in dat Derek benoemt dat het pijnlijk is dat mensen voor jou beslissen dat het nu weer beter moet gaan. “Zo van: ‘t Is ook een keertje klaar hè. Kom op.” Het gebrek aan verlof na een miskraam, draagt bij aan dit stigma.
Lees verder onder de advertentie
Omdenken
Ontmoedigd door de cijfers? Probeer het om te denken. Als het jou overkomen is, ben je dus zeker niet de enige. Zoek ‘lotgenoten’ om mee te praten als je daar behoefte aan hebt. En nee, je hebt niks fout gedaan. Het gebeurt. En de kans dat een volgende zwangerschap wel goed gaat, is groot: 65 tot 70 procent, aldus het RadboudUMC. Dat stemt hopelijk wat positiever.
Lees verder onder de advertentie
Hang in there, mama!
Ook Monique Westenberg maakte een miskraam mee, wat een levensveranderende gebeurtenis voor haar was. Daarover lees je hier meer.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.