Ben je zwanger en denk je na over de NIPT? Dan is het goed om te weten dat er vanaf 1 april 2025 iets verandert. Tot nu toe kon je zelf kiezen of je de NIPT met of zonder nevenbevindingen wilde, maar die keuze verdwijnt. Klinkt ingewikkeld? We leggen het uit.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de NIPT eigenlijk?
De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) is een bloedtest waarmee je al vroeg in de zwangerschap kunt checken of je kindje een chromosoomafwijking heeft, zoals het syndroom van Down, Edwards of Patau. De test is veilig, want er komt geen prik in je buik aan te pas, zoals bij een vruchtwaterpunctie. Tot nu toe had je de keuze om ook andere chromosoomafwijkingen te laten onderzoeken, de zogenoemde nevenbevindingen. Maar dat gaat dus veranderen.
Lees verder onder de advertentie
Waarom verdwijnt de keuze voor nevenbevindingen?
Volgens de Gezondheidsraad is het niet handig om zwangeren te laten kiezen hoe de test wordt uitgevoerd. Dit zou de beslissing over deelname extra ingewikkeld maken. Door iedereen dezelfde test aan te bieden, wordt het eenvoudiger om zwangeren goed en duidelijk te informeren over de NIPT, zo valt te lezen op de site van Stichting Prenatale Screening Noord-Holland.
Lees verder onder de advertentie
Wat betekent dit voor jou?
Ben je nu zwanger en twijfel je over de NIPT? Dit moet je weten.
Je krijgt geen keuze meer tussen een NIPT met of zonder nevenbevindingen, de test neemt nevenbevindingen nu altijd mee.
De test onderzoekt altijd op down-, edwards- en patausyndroom én op structurele chromosoomafwijkingen.
Blijkt uit de uitslag dat je mogelijk zelf een chromosomale afwijking (CAP) hebt? Dan hoor je dat – net als nu – altijd. Dit komt gelukkig maar heel zelden voor.
Reden tot zorgen?
Nee, je hoeft je geen zorgen te maken. De NIPT blijft een veilige en betrouwbare test. Het enige verschil is dat je geen keuze meer hoeft te maken over nevenbevindingen: die zitten er standaard bij. Heb je vragen of twijfels? Dan kun je altijd terecht bij je verloskundige voor meer uitleg.
Wist je dat je genen het NIPT-resultaat kunnen beïnvloeden? Dat blijkt uit onderzoek. Je leest er hier meer over.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).