Ben je zwanger en denk je na over de NIPT? Dan is het goed om te weten dat er vanaf 1 april 2025 iets verandert. Tot nu toe kon je zelf kiezen of je de NIPT met of zonder nevenbevindingen wilde, maar die keuze verdwijnt. Klinkt ingewikkeld? We leggen het uit.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de NIPT eigenlijk?
De Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) is een bloedtest waarmee je al vroeg in de zwangerschap kunt checken of je kindje een chromosoomafwijking heeft, zoals het syndroom van Down, Edwards of Patau. De test is veilig, want er komt geen prik in je buik aan te pas, zoals bij een vruchtwaterpunctie. Tot nu toe had je de keuze om ook andere chromosoomafwijkingen te laten onderzoeken, de zogenoemde nevenbevindingen. Maar dat gaat dus veranderen.
Lees verder onder de advertentie
Waarom verdwijnt de keuze voor nevenbevindingen?
Volgens de Gezondheidsraad is het niet handig om zwangeren te laten kiezen hoe de test wordt uitgevoerd. Dit zou de beslissing over deelname extra ingewikkeld maken. Door iedereen dezelfde test aan te bieden, wordt het eenvoudiger om zwangeren goed en duidelijk te informeren over de NIPT, zo valt te lezen op de site van Stichting Prenatale Screening Noord-Holland.
Lees verder onder de advertentie
Wat betekent dit voor jou?
Ben je nu zwanger en twijfel je over de NIPT? Dit moet je weten.
Je krijgt geen keuze meer tussen een NIPT met of zonder nevenbevindingen, de test neemt nevenbevindingen nu altijd mee.
De test onderzoekt altijd op down-, edwards- en patausyndroom én op structurele chromosoomafwijkingen.
Blijkt uit de uitslag dat je mogelijk zelf een chromosomale afwijking (CAP) hebt? Dan hoor je dat – net als nu – altijd. Dit komt gelukkig maar heel zelden voor.
Reden tot zorgen?
Nee, je hoeft je geen zorgen te maken. De NIPT blijft een veilige en betrouwbare test. Het enige verschil is dat je geen keuze meer hoeft te maken over nevenbevindingen: die zitten er standaard bij. Heb je vragen of twijfels? Dan kun je altijd terecht bij je verloskundige voor meer uitleg.
Wist je dat je genen het NIPT-resultaat kunnen beïnvloeden? Dat blijkt uit onderzoek. Je leest er hier meer over.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.