Als kersverse ouder wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten in je babybubbel. Nou, in déze Europese landen moet dat wel lukken, want zij scoren het hoogst op betaald ouderschapsverlof.
Lees verder onder de advertentie
En zó hoog – of eigenlijk laag – scoort Nederland.
Betaalde ouderschapsverlofdagen per land
Online marketingbureau Reboot keek per land naar het aantal betaalde verlofdagen, maar ook naar de verschillen tussen vaders en moeders. Roemenië steekt er met kop en schouders bovenuit met een totaal van 746 (!) verlofdagen. Moeders krijgen daar 111 dagen toegewezen, vaders vijftien. De dagen die overblijven, mogen ze verdelen. Het land wordt op de voet gevolgd door Letland, waar ouders in totaal 740 dagen betaald ouderschapsverlof krijgen. Wel opvallend: moeders krijgen 448 verlofdagen, vaders slechts acht. Op de derde plek staat Litouwen, dat moeders 98 betaalde verlofdagen geeft en vaders 23. Vervolgens mogen ze de overige 311 dagen samen verdelen. Benieuwd welke Europese landen ook zo’n lang betaald ouderschapsverlof aanbieden? De top tien:
Tot zover het goede nieuws. Er zijn namelijk ook een hoop Europese landen waar het betaald ouderschapsverlof wat minder goed geregeld is. Zo krijgen moeders in Ierland maar 27 dagen en vaders tien dagen betaald ouderschapsverlof. Ook Nederland komt niet als beste uit de bus met tachtig dagen betaald ouderschapsverlof voor moeders en achttien voor vaders. Vanaf augustus 2022 geldt een nieuwe regeling: ouders krijgen dan negen weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald. De volledige top tien van Europese landen met het minste aantal betaalde verlofdagen vind je hieronder.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).