Eerste negen weken ouderschapsverlof vanaf 2022 deels betaald

29.04.2020 13:40

Wie vanaf augustus 2022 ouderschapsverlof opneemt, krijgt de eerste negen weken deels betaald. Dat schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag in een Kamerbrief. 

De verlofweken moeten wel worden opgenomen voordat het kind een jaar oud is. 

 

‘Werken en zorgen tegelijk’

De uitkering bestaat uit de helft van het dagloon van de werknemer en gaat tot een maximum van 219,28 euro. Het kabinet wil dat mensen op deze manier meer ruimte krijgen om te kiezen hoe ze werken en zorgen willen combineren. “De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten”, aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “We zien meer dan ooit hoe zwaar het is om te werken en te zorgen tegelijk. Het kabinet denkt al langer na over hoe we ouders kunnen helpen bij de combinatie van werk en gezin. Door straks het ouderschapsverlof deels te gaan betalen, verkleinen we voor veel gezinnen de belemmering om ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.”

 

Lees ook
Onderzoek: 1 op de 10 vaders neemt ouderschapsverlof op >

 

Onbetaald

Nu al kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij daar in de cao andere afspraken over zijn gemaakt.

Bron: Rijksoverheid

 

Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!