Vandaag is het Wereld Menstruatiedag. Een dag waar we nog steeds bij stilstaan, omdat er zelfs anno 2024 nog een taboe rust op menstruatie. Om die reden lanceert Women Inc. de campagne Gewoongesteld om het taboe rondom menstruatie te doorbreken.
Lees verder onder de advertentie
Maar liefst een op de tien vrouwen heeft weleens te maken gehad met menstruatiearmoede, blijkt uit het rapport van Women Inc. Dit houdt in dat ze geen geld hebben voor menstruatieproducten, zoals maandverband of tampons. Ruim de helft van de vrouwen vindt deze producten te duur en meer dan 60 procent is van mening dat menstruatieproducten gratis horen te zijn.
Niet alleen vrouwen, ook mannen delen negatieve gevoelens over de menstruatie. Ongeveer 48 procent van de vrouwen tussen de 12 en 25 jaar vindt zichzelf vies tijdens het menstrueren. Ook jongens vinden menstruatie vies (37 procent), beschamend (29 procent) en zelfs walgelijk (23 procent). Maar liefst 34 procent van de vrouwen in Nederland praat niet graag over ongesteld zijn, een op de drie jongens vindt dat dit een privé topic moet blijven en een kwart van de vrouwen houdt het daarom ook liever geheim als de rode vlag uithangt.
Het taboe reist zelfs mee naar het toilet. Bijna de helft van de vrouwen voelt zich ongemakkelijk om naar het toilet te gaan met een tampon of maandverband in de hand wanneer kennissen, collega’s of studiegenoten in de buurt zijn. Wat een gedoe! Dit kan, en moet, anders. Hoe kun jij je dochter(s) helpen zich niet te schamen?
Lees verder onder de advertentie
Open communicatie: Creëer een open sfeer waarin je dochter zich comfortabel voelt om vragen te stellen over menstruatie en haar lichaam. Moedig haar aan om altijd met jou te praten als ze ergens over twijfelt.
Informeer haar: Geef je dochter leeftijdsgeschikte informatie over menstruatie, zoals wat het is, waarom het gebeurt en wat ze kan verwachten. Gebruik boeken, online bronnen of zelfs educatieve video’s om haar te helpen begrijpen.
Lees verder onder de advertentie
Demonstreer: Laat haar zien hoe ze menstruatieproducten zoals tampons en maandverband moet gebruiken. Dit kan haar helpen zich zelfverzekerder te voelen als het tijd is om ze zelf te gebruiken.
Normaliseer het: Bespreek menstruatie als een natuurlijk onderdeel van het leven dat vrouwen over de hele wereld ervaren. Benadruk dat het niets is om je voor te schamen en dat het normaal is om erover te praten.
Lees verder onder de advertentie
Deel ervaringen: Deel je eigen ervaringen met menstruatie met je dochter. Vertel haar hoe het voor jou was toen je voor het eerst ongesteld werd en hoe je ermee omging. Dit kan haar geruststellen en laten zien dat ze niet alleen is.
Emotionele ondersteuning: Bied emotionele ondersteuning en begrip als je dochter zich ongemakkelijk of verward voelt over menstruatie. Luister naar haar zorgen en help haar te begrijpen dat het volkomen normaal is om zich zo te voelen.
Vier het: Maak van de eerste menstruatie een speciale gelegenheid door het te vieren. Geef haar een klein cadeautje of neem haar mee uit eten om deze mijlpaal te markeren. Dit kan haar zelfvertrouwen vergroten en haar laten zien dat menstruatie iets positiefs is.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een pretecho is een bijzonder moment voor aanstaande ouders. Zeker als ze op dat moment ontdekken of ze een jongen of meisje verwachten. Toen Carmen (34) aan haar schoenmoeder vertelde dat ze weer oma zou worden van een kleindochter, had ze deze reactie nooit verwacht.
Op het eerste gezicht vond hij haar wat saai, zij hem ‘zo’n dj’. Toch zijn Dionne Stax en Steven Jansen al vier jaar stapelgek op elkaar. De vonk sloeg over tijdens een fanatiek potje karaoke.
Elsemieke, moeder van twee zoontjes (3 en 1) en redacteur bij Kek Mama, heeft haar roeping in het moederschap gevonden en probeert er als eersteklas chaoot, met ook nog een enorm slaaptekort, wat van te maken.
De opnames van het tweede seizoen van Meer dan Verwacht zitten erop. Toch moeten fans van het NPO-programma nog even geduld hebben tot zij de eerste aflevering kunnen bewonderen. Het seizoen verschijnt namelijk een half jaar later op televisie dan eerst werd gedacht.
Het was zaterdagmiddag en ik zat bij de kapper. Ik had ze gevraagd om alleen de dode puntjes te knippen, en om een of andere reden was nu mijn halve kapsel verdwenen. Blijkbaar had ik dode puntjes van ruim dertig centimeter. Dit gebeurde me nou altijd.
Dolblij was Luuk (29) toen zijn schoonmoeder meteen te hulp sprong na de zware bevalling van Anouk, maar nu is zijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit het gezin. ‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt.’