Klaar met tampons? Dit zijn de alternatieve menstruatieproducten

26.04.2024 19:05

De klassieke tampon is al decennialang een onmisbaar item in onze handtas. Anno 2024 is het misschien wel tijd om alternatieve menstruatieproducten te overwegen.

Menstruatieproducten zijn niet alleen gemaakt van katoen dat vaak bespoten is met pesticiden, maar ook bevatten ze vaak plastic. Bovendien dragen ze bij aan een aanzienlijke hoeveelheid afval. Herbruikbare menstruatieproducten worden beschouwd als een duurzamere en vaak ook goedkopere optie, omdat ze langer meegaan. Maar welke producten zijn er?

De menstruatiecup

Neem de menstruatiecup. Deze cup breng je in en kan tot wel twaalf uur lang menstruatiebloed opvangen, waarbij onderzoek aantoont dat ze even waterdicht zijn, zo niet beter, dan tampons en maandverband. Met een handig tuutje aan de onderkant voor eenvoudig verwijderen, kunnen ze na gebruik worden geleegd, schoongespoeld en opnieuw worden ingebracht. Door regelmatig te koken in een pannetje water om bacteriën te doden, gaan ze wel tien jaar mee.

Ze zijn dus herbruikbaar, waardoor ze niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook kosteneffectiever op lange termijn. Bovendien zijn ze vaak beschikbaar in verschillende maten en vormen, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw lichaam past. Het inbrengen vereist een beetje oefening, maar met geduld en de juiste techniek zul je al snel de voordelen ervaren van comfort, vrijheid en minder afval.

LET OP: de menstruatiecup is niet geschikt voor gebruik in combinatie met een koperspiraal, vanwege het vacuüm dat de spiraal uit de baarmoeder kan trekken en zo de bescherming tegen zwangerschap kan verminderen. Gelukkig kan de cup wel worden gebruikt met een standaard spiraal, hoewel de uiteinden mogelijk moeten worden ingekort.

Lees ook – Alles wat je moet weten over de eerste menstruatie van je kind

De menstruatiedisc

Een veelbelovend alternatief dat steeds meer bekendheid krijgt, is de menstruatiedisc. Volgens fabrikanten kan deze disc tot wel zeven keer meer bloed opvangen dan een tampon, zelfs meer dan de menstruatiecup. Een ander voordeel is dat de menstruatiedisc geen vacuüm creëert zoals de menstruatiecup, waardoor het ook kan worden gebruikt in combinatie met een koperspiraal.

Nog fijner is misschien wel dat de disc hoger zit dan de cup, waardoor je zelfs seks kunt hebben terwijl je hem draagt zonder je zorgen te maken over bloedverlies. Het lijkt ons misschien wat gewaagd, maar het is het proberen waard.

Het menstruatiesponsje

De menstruatiespons is gemaakt van zachte, natuurlijke vezels en biedt een comfy en eco-friendly optie voor het opvangen van menstruatiebloed. Ze zijn ontworpen om in te brengen en kunnen de hele dag gedragen worden. Net als de menstruatiecup en -disc zijn menstruatiesponsjes herbruikbaar: je spoelt ze makkelijk uit én mogen in de wasmachine. Met verschillende maten en absorptievermogens is er voor elke vrouw een geschikt sponsje. Het menstruatiesponsje is comfortabel en biedt je vrijheid tijdens je dagelijkse bezigheden zonder je zorgen te maken over lekkage.

Wasbaar maandverband

Geen fan van een menstruatieproduct dat je moet inbrengen? In plaats van wegwerpproducten die bijdragen aan afval, zijn wasbare maandverbanden ontworpen om meerdere malen te gebruiken. Ze zijn gemaakt van zachte, absorberende materialen zoals katoen, bamboe en polyester. Sommige varianten zijn ook uitgerust met een PUL-laag, een stof die waterdicht is om lekkage te voorkomen, maar toch ademend blijft.

Ze komen in verschillende maten en absorptievermogens, zodat je precies kunt kiezen wat het beste bij jouw behoeften past. Het gebruik ervan is eenvoudig: je bevestigt het maandverband met de drukknoopjes aan je ondergoed en na gebruik gooi je het gewoon in de was. Zo kun je het keer op keer opnieuw gebruiken, waardoor het niet alleen vriendelijker is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn.

Lees ook – Menstruatiekwaaltjes: zo kun je ze verzachten

Menstruatieondergoed

Last but not least: menstruatieondergoed. Ja, je leest het goed: het absorberende materiaal zit gewoon ín je ondergoed. Dit slimme ondergoed vangt menstruatiebloed op in ingebouwde absorberende lagen, die overigens dunner zijn dan regulier maandverband. Vaak is er ook antibacteriële bescherming toegevoegd. De hoeveelheid bloed die het kan opvangen, verschilt per merk en variant. Na gebruik kun je het ondergoed gewoon wassen; het gaat dan zo’n twee jaar mee.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.