Gratis maandverband en tampons op scholen doorbreekt taboes

03.04.2024 10:38

Rotterdam is de eerste stad die alle scholen te voorziet van een essentiële voorraad maandverband en tampons. Een goede zet, vooral voor gezinnen die wat minder in de euro’s zwemmen.

Sinds een paar weken hebben maar liefst 251 basisscholen en 80 middelbare scholen in Rotterdam de beschikking over gratis maandverband en tampons. Recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente, onthult dat maar liefst 2000 leerlingen regelmatig niet genoeg geld hebben om deze producten aan te schaffen.

Geen schaamte

Op de meisjes-wc van groep acht bij basisschool De Parel in de Beverwaard prijkt een zelfgemaakte kaart met de bemoedigende woorden: “Je hoeft je niet te schamen.” Het kaartje hangt boven een kistje vol maandverband en tampons, dat liefdevol versierd is met tekeningen van chocoladerepen, hartjes en bloeddruppels, vergezeld van teksten als “We krijgen het allemaal”.

Deze vrolijke voorziening staat al twee weken op de vier toiletten van de bovenbouwklassen. Af en toe grijpt een leerling een pakje of een los maandverband of tampon. “Elke week controleren we de voorraad en vullen we aan,” zegt schoolmaatschappelijk werker Wendy Kradolfer.

Lees ook – De Juf: ‘Ineens klinkt er een kreet door de klas: ‘Juf, ik heb bloed in mijn onderbroek”

Voorheen moesten leerlingen die het nodig hadden bij haar aankloppen. “Maar dit is veel handiger,” zegt ze. “Leerlingen kunnen het nu gewoon pakken, zonder te vragen, en zelfs een pakje voor thuis meenemen. Dat werkt perfect.”

Doorbreken van taboes

Met deze stap hoopt Rotterdam een dubbel taboe te doorbreken: dat rondom menstruatieproducten én armoede. Rotterdam gaat daarmee als een heuse pionier voorop in Nederland, nadat raadsleden Sarah Reitema (PvdA) en Joan Nunnely (D66) een motie indienden.

Het initiatief oogst veel lof. Armoede is immers een schrijnende realiteit voor talloze gezinnen, en menstruatieproducten zijn helaas geen goedkope grap.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.