Wat doet meer pijn: een trap in je ballen of een bevalling? Het klinkt als een slechte mop, maar volgens cabaretier Lisa Loeb laat deze vraag perfect zien hoe de maatschappij naar vrouwen en pijn kijkt. In haar column op NPO Radio 1 spreekt ze zich hierover uit.
Lees verder onder de advertentie
In het radioprogramma De Nieuws BV is Lisa één van de zogeheten Druktemakers van NPO Radio 1 die regelmatig een column voordraagt, zo ook afgelopen weekend. Dit keer sprak ze haar onvrede uit over pijnbestrijding bij vrouwen, zoals bij een bevalling.
Lees verder onder de advertentie
Keizersnede versus vaginale bevalling
Lisa begint haar column met een eigen ervaring: een jaar geleden kreeg ze te horen dat ze via een keizersnede zou bevallen van haar zoontje Boaz. “Ik was opgelucht. Niet vanwege de operatie zelf, want wie verheugt zich nou op het vooruitzicht dat je buik wordt opengesneden terwijl je bij bewustzijn bent? Maar omdat ik zeker wist dat ik verdoving zou krijgen. Want vraag je in Nederland tijdens een vaginale bevalling om een ruggenprik, dan wordt je aangekeken alsof je vraagt of ze even een lijntje coke voor je kunnen regelen.”
Het excuus wat Lisa regelmatig te horen krijgt? Pijn zou ‘essentieel’ zijn voor de band met je kind. Of: ‘Dit is hoe de natuur het heeft bedoeld.’
Eén vrouwelijke hoogleraar
In haar column deelt Lisa een aantal – letterlijk – pijnlijke cijfers. “En dan is er nog de medische wetenschap: in heel Nederland is er slechts één vrouwelijke hoogleraar gespecialiseerd in pijn, namelijk Monique Steegers“, vertelt Lisa verbijsterd. “Één. Terwijl het merendeel van de mensen die met pijn leeft, vrouw is.”
Aan het einde van haar column komt Lisa terug op de ‘een trap in je ballen versus bevalling’-vraag. “Het meest pijnlijke is dat die vraag precies laat zien wat er mis is. We leven nog steeds in een systeem waarin vrouwen moeten bewijzen dat ze pijn hebben, voordat ze hulp krijgen. Een systeem wat vrouwen dwingt om meer pijn te verdragen dan nodig is.” Met haar column hoopt Lisa niet alleen een taboe te doorbreken, maar ook een oproep te doen: neem pijn bij vrouwen serieus. Benieuwd naar Lisa’s hele column? Beluister ‘m hier.
Lees verder onder de advertentie
Pijnbestrijding bij spiraal
Niet alleen bij een bevalling worden de opties voor pijnbestrijding tegenwoordig meer besproken, ook bij het zetten van de spiraal wordt de vraag naar pijnbestrijding groter. Een spiraal plaatsen is namelijk allesbehalve een pretje. Om die reden gaat Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) de richtlijnen voor pijnbestrijding bij deze ingreep opnieuw bekijken. Op dit moment schrijft de richtlijn uit 2020 voor dat er geen standaard pijnbestrijding wordt aangeboden. Hier lees je meer over het plan.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Kruidvat viert moederdag met een aanbieding voor… wasmiddel? Jep, je leest het goed. ‘Cadeautip voor Moederdag’ stond er doodleuk boven een knalgele actiepagina vol flacons Ariel. En dat als moederdagcadeau valt verkeerd bij moeders in het hele land.