Journalist Liesbeth Rasker (36) verscheen onlangs aan de talkshowtafel van Eva Jinek om te praten over dat ze – voorlopig – geen kinderwens heeft. Ze pleit voor een nieuwe standaard: een leven zonder kinderen moet normaler worden.
Lees verder onder de advertentie
In de talkshow van Eva Jinek waren maandagavond schrijfster en podcastmaker Liesbeth Rasker en actrice Julika Marijn (51) te gast. Samen spraken ze over hoe belangrijk het is om een leven zonder kind te normaliseren. Vrouwen kiezen er namelijk steeds vaker voor om geen kinderen te krijgen. Ook wordt het ouderschap vaker uitgesteld en krijgen we gemiddeld minder kinderen dan vroeger, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees verder onder de advertentie
Geen kinderwens
Journalist Liesbeth Rasker is altijd open geweest over dat ze geen kinderen wil. “Ik was daar heel stellig in”, zegt ze tegen Jinek. “Je weet nooit hoe je morgen wakker wordt, dus ik wil mezelf niet vastzetten in een keuze waar ik later misschien op terug wil komen.” Toch lijkt dit voor veel mensen hét onderwerp om een mening over te hebben. “Krijg je dan geen spijt? Wie gaat er later voor je zorgen?” hoort ze regelmatig. En de absolute klassieker: “Wacht maar. Wacht maar tot je dertig bent, je vrienden kinderen krijgen of je de juiste partner ontmoet.”
Hoewel het vast goed bedoeld is, is het ook vaak frustrerend, benadrukt Rasker. “Het geeft je het gevoel dat wat je nu voelt, niet klopt”, legt ze uit. Alsof haar huidige overtuiging maar tijdelijk is en ze moet wachten tot het juiste gevoel vanzelf komt. “Dat is voor sommige mensen zo, maar voor anderen niet. Daar is nog wel wat winst te behalen, denk ik.”
Lees verder onder de advertentie
1 op de 5 Nederlandse vrouwen krijgt geen kind
Wat Liesbeth vooral belangrijk vind, is dat een leven zonder kinderen als een serieuze optie wordt gezien. Want, zo zegt ze: “Een op de vijf Nederlandse vrouwen krijgt geen kind. 10 Procent daarvan doet dat vrijwillig, 10 procent daarvan lukt het niet en 80 procent noemen ze sociale kinderloosheid, dus dan is het er gewoon niet van gekomen. Dus het palet is best wel breed.” En juist voor die vrouwen, zeker degenen bij wie het eigenlijk wél een wens was, is het volgens Rasker belangrijk dat we een leven zonder kinderen normaler en aantrekkelijker maken. “Het moet zichtbaarder worden dat ook een kindvrij leven mooi en compleet kan zijn.”
Volgens Liesbeth er een scheve balans. “De standaard is dat je kinderen krijgt, maar het levenspad zonder kinderen vraagt om een eigen zoektocht.” Ze legt uit dat, als je niet kiest voor kinderen, dit vaak voelt alsof je het ‘grootste geluk in je leven’ afwijst. “En toch kun je daar met volle overtuiging voor kiezen. Dat neemt niet weg dat er ook verdriet bij kan komen kijken. Want het afwijken van dat zo duidelijk uitgestippelde pad heeft impact. Ik ben er dus nog niet helemaal over uit. Ik vind het ook een moeilijke beslissing.”
Lees verder onder de advertentie
Meer manieren om gelukkig te zijn
Om die keuze makkelijker te maken, moeten we volgens Liesbeth meer andere verhalen horen. “We hebben meer rolmodellen nodig. Het moet een reële optie worden om géén kinderen te krijgen. Dat mensen denken: dit is ook een mogelijkheid. Er zijn zoveel andere vormen van liefde en vervulling. Maar ik denk dat veel vrouwen die twijfelen zich afvragen: ga ik dan wel échte liefde kennen?”
Lees verder onder de advertentie
Julika Marijn sluit zich daarbij aan. Volgens haar hebben we behoefte aan meer zichtbaarheid van vrouwen die zonder kinderen een vervuld en liefdevol leven leiden. “Laat zien dat er niet één manier is om gelukkig te zijn. Of dat nou met of zonder kinderen is.”
Reacties op social media
De uitzending maakt veel los onder kijkers. Onder de Instagramreel waarin een fragment van de aflevering wordt gedeeld, stromen de reacties binnen. Van persoonlijke verhalen tot ongezouten meningen. Zo schrijft Natalie: “Interessant! In België is er zo weinig over te vinden. Het stigma lijkt het vaak te moeten winnen, maar het is echt enorm belangrijk om het normale ervan net te tonen.”
Lees verder onder de advertentie
Ook Madelon deelt in een reactie haar persoonlijke verhaal: “Zo goed en fijn dat jullie hier aandacht aan besteden en dit bespreekbaar maken. Ik weet al sinds jonge leeftijd dat ik het niet wilde maar heb me ontelbare keren moeten ‘verantwoorden’.” Laurha benadrukt dat ze de vraag ‘Wie zorgt er dan voor jou als je oud bent?’ erg ongepast vindt en Lisette laat weten: “Ik meld me aan als rolmodel. 70, geen kinderen, geen kleinkinderen.”
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.