Vrouwen krijgen steeds vaker geen kinderen of stellen het ouderschap uit: dit is waarom

07.12.2023 10:03
Vrouwen krijgen steeds vaker geen kinderen of stellen het ouderschap uit: dit is waarom

Vrouwen kiezen er steeds vaker voor om geen kinderen te krijgen. Ook wordt het ouderschap vaker uitgesteld en krijgen we gemiddeld minder kinderen dan vroeger. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoe komt dat?

In 2010 kreeg een Nederlandse vrouw gemiddeld 1,79 kind. Nu is dat nog maar 1,49 kind. Volgens het CBS is dat aantal zo gedaald omdat steeds meer mensen ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen. Vrouwen die wel aan kinderen beginnen, krijgen gemiddeld 2,1 kinderen en dat cijfer is al jaren stabiel.

Vrouwen stellen ouderschap uit

Het CBS ziet dat vooral jonge vrouwen die geen havo-, vwo- of mbo niveau 2-diploma hebben er steeds vaker voor kiezen om geen kinderen te krijgen. Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS is dat vanwege hun zwakkere sociaaleconomische positie: “Mensen willen graag stabiliteit voor ze aan kinderen beginnen. Mensen met een lage startkwalificatie hebben vaak meer financiële onzekerheid.”

Carrière of reizen

De inflatie, de lastige woningmarkt: steeds meer vrouwen voelen dat zijn niet de ideale omstandigheden hebben om een gezin te stichten. Opvallend is dat het in het verleden vooral hoger opgeleide vrouwen waren die vaker kozen om geen kinderen te krijgen. Volgens het CBS wegen er in dat geval vaak andere redenen mee. Ze volgen bijvoorbeeld een lange opleiding, willen zich richten op hun professionele carrière of willen reizen.

Latere leeftijd

In mei dit jaar bracht het CBS al cijfers naar buiten waaruit bleek dat vrouwen steeds later moeder worden. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Nederland moeder wordt is nu 30 jaar en vier maanden. Dat is zes jaar ouder dan veertig jaar geleden.

Bronnen: WNL, NOS

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >