Kraamzorg in crisis: waarom het tekort groeit en hoe je toch hulp kunt krijgen
Na een intense en levensveranderende ervaring – lees: je bevalling – stap je thuis binnen met een maxicosi in de ene hand en je ziel in de andere. Maar wat nu? Gelukkig staat de kraamverzorgster klaar om te helpen. Of toch niet helemaal…
Kraamzorg is al een tijdje een knelpunt. Het personeelstekort groeit gestaag en het zou zomaar kunnen dat toekomstige moeders binnenkort helemaal zonder kraamhulp zitten.
Minder zorg dan nodig
Wettelijk gezien hebben alle ouders in Nederland recht op minstens 24 uur kraamzorg. In de praktijk betekent dit meestal dat een kraamverzorgende zo’n acht dagen lang zes uur per dag (in totaal 49 uur) aan je zijde staat. Soms kan dit langer zijn, afhankelijk van omstandigheden zoals complicaties of borstvoedingsproblemen. Maar helaas, de kraamzorg staat onder druk door een groot personeelstekort. Dat betekent dat kersverse ouders soms minder zorg krijgen dan ze nodig hebben. En alsof dat nog niet genoeg is, komt het steeds vaker voor dat gezinnen binnen een paar dagen te maken krijgen met verschillende kraamverzorgenden.
Lees ook – Vaders voelen zich vaak buitengesloten bij zwangerschap
Waarom is er personeelstekort?
Peter Boudewijn, voorzitter van werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg, legt aan Mamaplaats uit wat er aan de hand is: “We hebben te maken met kraamverzorgenden die met pensioen gaan en te weinig nieuwe instroom. Daarnaast is de onvoorspelbaarheid van kraamzorg een probleem, waardoor roosters lastig in te vullen zijn. Ook is er een beloningskloof tussen kraamverzorgenden en andere zorgberoepen, maar dat wordt aangepakt in een nieuwe CAO. Verder zijn er beperkte doorgroeimogelijkheden voor kraamverzorgenden.”
Gouden tip
Boudewijn geeft ouders ook nog een tip: “Schrijf je in bij één kraamzorgorganisatie. We doen ons uiterste best om alle gezinnen van zorg te voorzien, maar dubbel inschrijven zorgt alleen maar voor meer problemen.” Als de kraamzorgorganisatie geen capaciteit heeft, kan een andere organisatie of een ZZP-kraamverzorgende worden ingeschakeld. “Dubbel inschrijven is dus niet nodig en alleen maar lastig. Bovendien brengt het annuleringskosten met zich mee.” Bereid je voor op een boete van 275 euro.
Alles geprobeerd?
Maar wat als je alles hebt geprobeerd en nog steeds zonder kraamzorg zit? Dan kun je met je huisarts of verloskundige praten over BabythuisZorg. Deze organisatie biedt ondersteuning gedurende het eerste levensjaar van je kindje. En overweeg ook eens een bevalling in een kraamhotel. Hier staat een toegewijd team dag en nacht voor je klaar, zodat jij je nergens zorgen over hoeft te maken. Het is vaak niet duurder dan kraamzorg thuis en veel verzekeraars vergoeden een verblijf in een kraamhotel. Dus, check je zorgverzekering en stap op tijd over – je kunt maar één keer per jaar wisselen!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.