Tekorten kraamzorg: grote zorgen om vergrijzing en verdwijning

25.03.2024 12:05

Het is crisis in de kraamzorg. Met een tekort aan nieuwkomers en een hoog ziekteverzuim onder huidige werknemers, sluiten zelfs kraamorganisaties hun deuren.

Dit dreigende gebrek aan kraamverzorgenden laat aanstaande ouders soms radeloos achter, op zoek naar cruciale ondersteuning in een van de belangrijkste periodes van hun leven.

Een zorgwekkende trend

De krapte in de kraamzorg sector wordt steeds nijpender. Een voorbeeld hiervan is een Drentse kraamorganisatie die, overweldigd door personeelstekorten, genoodzaakt is om per 1 mei te sluiten. Hierdoor staan meer dan honderd gezinnen, die al waren ingeschreven, plotseling zonder kraamzorg. Onder hen is Michelle Spijkerman, 30 weken zwanger, die al vroeg in haar zwangerschap alles geregeld dacht te hebben. De plotselinge sluiting was een harde klap, en nu, met alle kraamorganisaties in haar regio vol, lijkt doorverwijzing naar haar zorgverzekering ook geen oplossing te bieden. Een vicieuze cirkel van doorverwijzingen volgt, zonder dat er een oplossing in zicht is.

Lees ook – Kraamzorg in zwaar weer: “Ons mooie beroep dreigt te verdwijnen”

Typisch Nederlands

Kraamzorg is typisch Nederlands. Alleen hier bevallen vrouwen thuis of verlaten ze na de bevalling zo snel mogelijk het ziekenhuis. Daar staat een kraamverzorgende klaar om hen bij te staan. De rol van deze kraamverzorgende is in de loop der jaren steeds prominenter geworden. Niet alleen bieden ze zorg aan de moeder en haar kind in de eerste week na de bevalling, maar ze houden ook medische controles om te verzekeren dat alles goed verloopt. De kraamverzorgende fungeert als de ogen en oren van de verloskundige.

Lees ook – Tara: ‘Ik vind het een godswonder als er ook maar één vrouw de kraamweek als een roze wolk ervaart’

Buitengewoon veeleisend

De vele verantwoordelijkheden maken het beroep van kraamverzorgende buitengewoon veeleisend. Het vinden van enthousiaste nieuwe mensen voor het vak is een uitdaging. Het werk is onregelmatig en wordt minder goed beloond dan andere zorgberoepen. “De meeste mensen willen niet in het weekend of op feestdagen werken,” deelt Christa van Geijn, een kraamverzorgende met 46 jaar ervaring.

Hierdoor vergrijst het personeelsbestand in de kraamzorg. Het wordt steeds lastiger om de vereiste 48 uur kraamzorg te bieden, waar gezinnen recht op hebben. Tijdens drukke periodes ontvangen gezinnen soms slechts drie uur kraamzorg per dag, aangezien op deze manier twee gezinnen per dag kunnen worden verzorgd.

Lees ook – 10x zo kun je als partner helpen tijdens de kraamweek, volgens een vader

Van cruciaal belang

Réne Benneker, bestuurder van Kraamzorg Zuid-Gelderland, uit grote bezorgdheid: “Het verdwijnen van kraamzorg mag niet gebeuren. Dit zou ons hele ziekenhuissysteem ontwrichten. Ziekenhuizen hebben simpelweg niet de capaciteit om dit op te vangen. Het is van cruciaal belang dat kraamzorg beschikbaar blijft voor elke vrouw in Nederland,” vertelt hij aan Kassa.

De hele aflevering van Kassa kijk je terug via NPO Start

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.