Kraamzorg annuleren? Bereid je voor op een boete van 275 euro

08.04.2024 12:30

Het annuleren van kraamzorg voor de geboorte kan voor aanstaande ouders een financiële tegenvaller opleveren, blijkt uit onderzoek van de NOS. Deze ‘boetes’ kunnen oplopen tot maar liefst 275 euro, zelfs als je dit vroeg in de zwangerschap doet.

Automatisch contract

Het tekort aan kraamhulpen zorgt ervoor dat veel ouders zich aanmelden bij meerdere organisaties, in de hoop de beste zorg te krijgen. Wat niet altijd duidelijk is, is dat een online aanmelding vaak meteen een inschrijving betekent. Na twee weken zitten aanstaande ouders automatisch vast aan een contract, waardoor ze een boete moeten betalen als ze de kraamzorg willen annuleren.

Forse bedragen

Brancheorganisatie Bo Geboortezorg wijt deze annuleringskosten aan het grote tekort in de kraamzorg. “Steeds meer ouders raken de weg kwijt en schrijven zich bij meerdere bureaus in. Als zij vervolgens de kraamzorg annuleren, kan de organisatie de gemaakte kosten niet meer declareren bij de verzekering”, aldus directeur Peter Boudewijn.

Volgens Boudewijn zijn de gevraagde bedragen ‘forser’, vooral als je kijkt naar hoeveel werk er op dat moment is verricht. Het is bedoeld om ouders af te schrikken, maar de organisatie vindt het niet acceptabel als dit als een verrassing komt. “Dat moet duidelijk worden gecommuniceerd.”

Lees ook – Romy: ‘De oppas stuurde ons een Tikkie van maar liefst 183,95 euro’

Oplossing

Momenteel zoekt de organisatie naar een oplossing voor dit probleem. “We kijken of zorgverzekeraars vooraf een seintje kunnen geven als iemand zich al ergens heeft ingeschreven, in plaats van achteraf”, zegt Boudewijn. “Want niemand wordt uiteindelijk beter van al die annuleringen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.