Kinderopvangtoeslag toch omhoog om stijgende kosten te compenseren

13.12.2022 10:27
gratis-kinderopvang

De kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar tóch omhoog. Het kabinet trekt 57 miljoen euro extra uit om de sterk stijgende kosten volgend jaar te compenseren.

Ouders krijgen straks een vergoeding van 9,06 euro per uur voor het kinderdagverblijf. Voor een buitenschoolse opvang is dat 7,79 euro en voor een gastouder 6,80 euro per uur. Eerder liet het kabinet weten dat een compensatie pas in 2024 mogelijk was, maar nu lukt het toch eerder.

Kinderopvangtoeslag

Vanwege de inflatie vallen de uurtarieven in de kinderopvang in 2023 een stuk duurder uit. Ouders gaan daardoor ongeveer 10 procent meer betalen. Zonder extra compensatie vanuit de overheid zou de kinderopvang voor veel ouders niet meer te betalen zijn. Een groep ouders startte onlangs een petitie om het kabinet op te roepen de kinderopvang betaalbaar te houden. Ook belangenorganisatie BOinK kreeg veel meldingen binnen van ouders die volgend jaar noodgedwongen moeten stoppen met kinderopvang, omdat ze het niet meer kunnen betalen.

Lees ook: Vier dagen gratis kinderopvang per week? Veel ouders zitten er niet op te wachten

‘Bijna gratis’ kinderopvang

Vanaf 1 januari 2025 krijgen werkende ouders 96 procent van de vooraf bepaalde kinderopvangkosten vergoed. Opvang zou daardoor ‘bijna gratis’ zijn. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is dat misleidend. Zo hebben gezinnen waarvan een of beide ouders niet werken, geen recht op vergoeding. Ook is de kans groot dat je alsnog een eigen bijdrage moet neerleggen, omdat de uurtarieven uiteindelijk hoger uitvallen dan vooraf bepaald. Dat zou vooral gezinnen die het niet zo breed hebben in de problemen kunnen brengen.

Bron: AD, RTL Nieuws

De feestdagen staan voor de deur. Ben jij nog op zoek naar cadeau inspiratie? Wij hebben een perfecte kerstdeal voor je: 4x Kek Mama magazine voor maar 15 euro. Kek Mama is de #1 glossy voor moeders, met kinderen van 0 tot 12 jaar. Kek Mama brengt je elke maand eerlijke verhalen, persoonlijke interviews en herkenbare columns. Sluit snel de deal af, want op=op.