Het is geen lekker nieuws: de kinderopvang gaat volgend jaar een stuk duurder worden en de toeslag groeit niet mee. Een hoop ouders kunnen het daardoor straks niet meer betalen, daarom is er ondertussen ook al een petitie gestart. Hierin verzoeken ouders de overheid om de enorme toename in netto kosten van ouders te compenseren.
Lees verder onder de advertentie
Desondanks kwam er gisteren slecht nieuws uit Den Haag. Het kabinet zegt namelijk voor komend jaar niets meer aan de hoogte van de kinderopvangtoeslag te veranderen. Het ANP meldt dat het is nu dus zeker dat de toeslag niet volledig zal meestijgen.
Lees verder onder de advertentie
Stijging
Hoge energieprijzen, stijgende huren en een enorm personeelstekort zijn de reden dat veel kinderopvangen hun prijzen flink omhoog moeten gooien. Hoeveel de prijzen precies stijgen, verschilt per opvang. Het zal in veel gevallen gaan om ongeveer 10 procent.
Het was de bedoeling dat een belangrijk deel van de prijsstijgingen gecompenseerd wordt met een hogere kinderopvangtoeslag. Toen die toeslag berekend werd voor het komende jaar, werd er geen rekening gehouden met een stijging van 10 procent maar ging het CBS uit van een stijging van 5,6 procent. Daardoor is de kinderopvangtoeslag een stuk lager. Het ministerie geeft aan pas weer voor 2024 aan de toeslag te kunnen sleutelen.
Lees verder onder de advertentie
Verschil per regio
Hoeveel je betaalt verschilt wel per regio, Jeroen Pernot van nettobijdrage.nl. laat weten ‘Het zal je niet verbazen dat de tarieven in de Randstad hoger liggen dan in de rest van het land, met name door hogere huurkosten en duurder personeel.’
Lees verder onder de advertentie
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzonden
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…