Kinderopvang volgend jaar fors duurder: ouders gaan tot zo’n 10% meer betalen

07.12.2022 15:09

Het is geen lekker nieuws: de kinderopvang gaat volgend jaar een stuk duurder worden en de toeslag groeit niet mee. Een hoop ouders kunnen het daardoor straks niet meer betalen, daarom is er ondertussen ook al een petitie gestart. Hierin verzoeken ouders de overheid om de enorme toename in netto kosten van ouders te compenseren. 

Desondanks kwam er gisteren slecht nieuws uit Den Haag. Het kabinet zegt namelijk voor komend jaar niets meer aan de hoogte van de kinderopvangtoeslag te veranderen. Het ANP meldt dat het is nu dus zeker dat de toeslag niet volledig zal meestijgen.

Stijging

Hoge energieprijzen, stijgende huren en een enorm personeelstekort zijn de reden dat veel kinderopvangen hun prijzen flink omhoog moeten gooien. Hoeveel de prijzen precies stijgen, verschilt per opvang. Het zal in veel gevallen gaan om ongeveer 10 procent.

Het was de bedoeling dat een belangrijk deel van de prijsstijgingen gecompenseerd wordt met een hogere kinderopvangtoeslag. Toen die toeslag berekend werd voor het komende jaar, werd er geen rekening gehouden met een stijging van 10 procent maar ging het CBS uit van een stijging van 5,6 procent. Daardoor is de kinderopvangtoeslag een stuk lager. Het ministerie geeft aan pas weer voor 2024 aan de toeslag te kunnen sleutelen.

Verschil per regio

Hoeveel je betaalt verschilt wel per regio, Jeroen Pernot van nettobijdrage.nl. laat weten ‘Het zal je niet verbazen dat de tarieven in de Randstad hoger liggen dan in de rest van het land, met name door hogere huurkosten en duurder personeel.’

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.