Vier dagen gratis kinderopvang per week? Veel ouders zitten er niet op te wachten

18.05.2021 13:25
gratis kinderopvang

Over kinderopvang gratis maken wordt al jaren gediscussieerd. Nu dat plan dichterbij lijkt dan ooit, blijkt dat heel veel ouders daar helemaal niet zo op te wachten.

Dat blijkt uit een peiling van de Stichting Voor Werkende Ouders. Zij lieten 46.653 ouders een kieswijzer invullen om te achterhalen wat voor hen belangrijk is. Dat is belangrijke informatie voor politieke partijen aan de formatietafel. Wat blijkt: gratis kinderopvang staat helemaal niet hoog op het wensenlijstje. 52 procent van de ouders ziet er wel wat in, maar 43 procent van de ondervraagden juist helemaal niet. 5 procent van de ouders zegt geen mening te hebben over dit onderwerp. 

Verrassende cijfers, vindt ook Marjet Winsemius, directeur van de Stichting Voor Werkende Ouders. ‘Wij waren ook verbaasd over deze uitkomst en hebben eens aan ouders gevraagd waarom ze hier tegen zijn. Dan hoor je toch dat veel ouders het idee van vier dagen gratis opvang als een verplichting zien. Ook vragen ze zich af ten koste van wat zo’n regeling zou gaan’, verklaart ze tegenover het AD

 

Lees ook
‘Mijn buren hebben dankzij mij gratis kinderopvang, maar er kan geen bedankje vanaf’

 

‘Gratis kinderopvang bestaat niet’

Het kabinet berekende vorig jaar dat een publiek betaalde opvang voor kinderen van 0 t/m 12 jaar de staat zo’n 5,4 miljard extra zou kosten. Dat komt nog bovenop de huidige kinderopvangtoeslag (3,3 miljard). De VVD gaf eerder dit jaar aan al dat ‘gratis kinderopvang niet bestaat’. De partij vindt wel dat ouders extra kinderopvangtoeslag moeten krijgen van in totaal 700 miljoen euro. D66 wil juist 4 dagen gratis kinderopvang voor kinderen onder de 4 jaar en wil de buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 t/m 12 jaar volledig gratis maken. Prijskaartje: 5,6 miljard.

 

Grote overgang

Loes Ypma van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang ziet wel heil in dat plan. ‘We zouden graag zien dat alle kinderen tot 12 jaar dus twee dagen naar de kinderopvang of bso kunnen. Het makkelijkste is om te zeggen: alle kinderen hebben recht op vijf dagen, maar dat is een enorm grote overgang. Dus wij willen mikken op een situatie dat alle kinderen dezelfde toegang hebben voor een beperktere periode.’ Volgens Ypma zorgt dat voor minder ongelijkheid. Als tweede stap ziet ze graag dat voor werkende ouders de rest van de opvang ook gratis wordt gemaakt, zodat de kinderopvangtoeslag van tafel kan. 

Aan de formatietafel worden komende tijd knopen doorgehakt. Ouders hebben in plaats van gratis kinderopvang vooral vurige wensen over een maximale klassengrootte en gratis bijles via school. 

 

Bron: AD

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!