Urenlang scrollen, verdwalen in een doolhof van kattenfilmpjes en ineens besef je: oeps, waar ging mijn middag naartoe? Social media is niet altijd zo gezellig als het lijkt. En steeds meer ouders vragen zich af: moet er niet gewoon een minimumleeftijd komen?
Lees verder onder de advertentie
De kritiek op Instagram, TikTok en andere social mediakanalen groeit. Bijna een derde van de jongeren wordt namelijk ongelukkig van al dat online gedoe. En niet alleen pubers worden er kriegel van, ouders maken zich ook steeds meer zorgen over wat hun kids online allemaal tegenkomen. Uit onderzoek van Hart van Nederlandblijkt dat maar liefst 84 procent van de Nederlanders wel wat voelt voor een minimumleeftijd. Want zeg nou zelf, het kan toch niet de bedoeling zijn dat je achtjarige uren op TikTok doorbrengt?
Lees verder onder de advertentie
Minimumleeftijd social media
Maar wat wordt die minimumleeftijd dan? De meningen verschillen. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de ondervraagden 16 jaar wel een mooie grens vindt. 27 procent zegt: 14 jaar is ook prima. En voor 15 procent mag het zelfs pas vanaf 18 jaar. Een vrouw in het onderzoek zegt: “In ieder geval als ze op de middelbare school zitten. Op de basisschool vind ik dat wel erg jong.” En ja, iemand anders maakt de vergelijking met alcohol: “Daar zit ook een leeftijdsgrens aan.”
Lees verder onder de advertentie
Tijdslimieten en scroll-marathons
Vooral TikTok is een hit bij scholieren. Een meisje vertelt dat ze een tijdslimiet heeft ingesteld van twee uur per dag, en zelfs dat vliegt voorbij. “En dan krijg je ineens een melding dat je al twee uur aan het scrollen bent.” Herkenbaar? Vast. Maar het zijn niet alleen de jongeren die er wat van kunnen. Ook volwassenen scrollen er flink op los.
Niet alleen in Nederland wordt er over deze kwestie gebabbeld. In Australië willen ze zelfs al dit jaar regels invoeren. Premier Anthony Albanese is er duidelijk over: “We weten allemaal dat social media schade kan aanrichten. Het haalt kinderen weg bij hun echte vrienden en echte ervaringen.” Uit Australisch onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren negatieve ervaringen heeft op social media en dat ze er minder gelukkig van worden. Hun regering is dus druk bezig om maatregelen te nemen.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.