Handleiding met tips om tieners af te persen te koop op social media

29.05.2024 10:04

Criminelen verkopen op sociale media handleidingen over hoe je mensen kunt chanteren met naaktfoto’s en seksvideo’s, meldt de BBC. Ze leggen uit hoe je je online voordoet als jonge vrouw om tieners te verleiden tot het sturen van pikante foto’s en video’s. Dit heet sextortion. 

Hoewel volwassenen al langer slachtoffer zijn, lopen tienerjongens nu het meeste gevaar. Een expert vertelt dat criminelen de afgelopen twee jaar hebben ontdekt dat ze snel rijk kunnen worden door tieners als doelwit te kiezen.

Afpersers

In de handleidingen, die makkelijk te vinden zijn in online video’s, staat hoe je niet-traceerbare telefoonnummers kunt instellen, nep-sociale media-profielen kunt maken en veilige betaalmethoden kunt gebruiken. De afpersers scheppen op over hoeveel mensen ze hebben gechanteerd en hoe ze “elke vrijdag” worden betaald door slachtoffers.

Volgens de expert doen grote techbedrijven niet genoeg om deze afpersers te stoppen. “Deze misdaad is de afgelopen twee jaar echt geëxplodeerd op Instagram en Snapchat. Deze platforms moeten meer doen om deze criminelen aan te pakken,” zegt hij.

Lees ook – Online kindermisbruik: Een op de acht kinderen wereldwijd slachtoffer

Ook in Nederland

Ook in Nederland zijn afpersers actief. Deze maand werden twee mannen veroordeeld voor online misbruik en sextortion. Een man uit Noordwijk kreeg drie jaar cel voor het dreigen om naaktbeelden van zijn slachtoffers naar hun ouders te sturen als ze niet meer materiaal stuurden.

Een 25-jarige man uit Etten-Leur kreeg 6,5 jaar cel en tbs. Hij chanteerde 28 minderjarige meisjes en twee vrouwen. In totaal had hij 172 slachtoffers, maar dertig deden aangifte. Hij werd vrienden met zijn slachtoffers op sociale media en kreeg naaktfoto’s en seksvideo’s van hen. Stopten ze daarmee, dan dreigde hij eerder verkregen foto’s online te verspreiden.

Bron: NOS

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.