Meeste kinderen krijgen geen zakgeldverhoging, ondanks inflatie: ‘Ouders staan er niet bij stil’

22.05.2023 10:47
kind-geld-geven-oppassen

De prijzen voor boodschappen gaan (nog steeds) door het dak. Maar niet alleen onze koopkracht daalt, óók dat van kinderen. Van hun zakgeld kunnen ze namelijk steeds minder kopen. Toch is van zakgeldverhoging meestal geen sprake, blijkt uit onderzoek van financiënplatform PorteRenee.nl.

Sinds de torenhoge prijzen geeft slechts 6 procent van de ouders meer zakgeld. 2 procent geeft minder zakgeld, bijvoorbeeld omdat zij het vanwege de inflatie minder breed hebben. Het merendeel van de ouders (60 procent) hanteert geen zakgeldverhoging. 30 procent van de ouders geeft hun kind (nog) geen zakgeld.

Minder koopkracht

Volgens Renee Lamboo, oprichter van PorteRenee, staan veel ouders er helemaal niet bij stil om hun kind vanwege de inflatie meer zakgeld te geven. “Een kind heeft op die manier tientallen procenten aan koopkracht verloren en ziet in de winkel dat-ie veel minder kan kopen voor datzelfde zakgeld. Wanneer je de financiële ruimte hebt – dat is natuurlijk een voorwaarde – zou ik het daar thuis zeker eens over hebben.”

Lees ook: Wanneer geef je een kind zakgeld (en hoeveel)? Budgetexpert geeft tips

Leren onderhandelen

Dat ze vanwege de inflatie minder te besteden hebben, is voor de meeste kinderen geen reden om te vragen om meer zakgeld. Slechts 14 procent van de ouders laat weten dat hun kind om zakgeldverhoging heeft gevraagd. Onderhandelen over zakgeld is er vaak niet bij, terwijl je daar volgens Renee niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. “Laat ze maar een voorstel doen voor een zakgeldverhoging passend bij de inflatie, met goede argumenten. Vanaf een jaar of acht kunnen ze dat prima uitpluizen”, vertelt ze. “Zo trek je het koopkrachtverlies van je kind een beetje recht en leer je hem/haar/hen financieel voor zichzelf opkomen. Daar hebben ze later veel aan!”

Bron: PorteRenee.nl

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.