Kinderen en zakgeld: het blijft een ingewikkeld ding. Want wanneer begin je ermee en welk bedrag geef je jouw kind? Budgetexpert Joëlla Opraus van How 2 Spend It geeft een paar handige zakgeldtips.
Lees verder onder de advertentie
“Ik zou rond het 5e jaar met zakgeld beginnen”, vertelt ze. “Dan leren kinderen rekenen en zien ze goed in wat geld is.”
Salaris
Joëlla geeft aan dat je als ouders écht je portemonnee niet hoeft leeg te trekken: “Een euro per week is genoeg als ze nog zo jong zijn. Op deze manier kun je goed aftasten hoe jouw kind met geld omgaat: de één geeft het ’t liefst dezelfde dag nog uit, terwijl een ander de muntjes direct in de spaarpot gooit.” Wel is het volgens haar belangrijk om het zakgeld op een vast moment te geven: “Dan kunnen ze erop wachten en leren ze direct om goed te plannen. Het zakgeldcontract is hierbij een leuk hulpmiddel.”
Lees verder onder de advertentie
Racebaan
Ook een goeie: kinderen het nut van sparen laten inzien. Joëlla: “Als je kind een racebaan wil kopen, dan zal-ie er echt niet 1, 2, 3 zijn met die euro per week. Koop een spaarpot en laat jouw kind er iedere week een deel van z’n zakgeld ingooien: niet alles hoeft direct op. En als jouw kind iets extra’s wil verdienen, kan dat door middel van een klusje, of een goed rapport bijvoorbeeld.”
En zak- en kleedgeld: wanneer begin je daarmee? “Dat lijkt me meer iets voor op de middelbare school. Van jonge kinderen kun je nog niet verwachten dat ze sokken belangrijker vinden dan dat ene autootje. Laat ze eerst maar lekker oefenen met die paar euro’s.”
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).