Wanneer geef je een kind zakgeld (en hoeveel)? Budgetexpert geeft tips

20.06.2022 15:30
budgetexpert zakgeldtips Beeld: Shutterstock

Kinderen en zakgeld: het blijft een ingewikkeld ding. Want wanneer begin je ermee en welk bedrag geef je jouw kind? Budgetexpert Joëlla Opraus van How 2 Spend It geeft een paar handige zakgeldtips.

“Ik zou rond het 5e jaar met zakgeld beginnen”, vertelt ze. “Dan leren kinderen rekenen en zien ze goed in wat geld is.”

Salaris

Joëlla geeft aan dat je als ouders écht je portemonnee niet hoeft leeg te trekken: “Een euro per week is genoeg als ze nog zo jong zijn. Op deze manier kun je goed aftasten hoe jouw kind met geld omgaat: de één geeft het ’t liefst dezelfde dag nog uit, terwijl een ander de muntjes direct in de spaarpot gooit.” Wel is het volgens haar belangrijk om het zakgeld op een vast moment te geven: “Dan kunnen ze erop wachten en leren ze direct om goed te plannen. Het zakgeldcontract is hierbij een leuk hulpmiddel.”

Racebaan

Ook een goeie: kinderen het nut van sparen laten inzien. Joëlla: “Als je kind een racebaan wil kopen, dan zal-ie er echt niet 1, 2, 3 zijn met die euro per week. Koop een spaarpot en laat jouw kind er iedere week een deel van z’n zakgeld ingooien: niet alles hoeft direct op. En als jouw kind iets extra’s wil verdienen, kan dat door middel van een klusje, of een goed rapport bijvoorbeeld.”

Lees ook: Budgetexpert legt uit: zo leer je jouw kind omgaan met geld >

Middelbare school

En zak- en kleedgeld: wanneer begin je daarmee? “Dat lijkt me meer iets voor op de middelbare school. Van jonge kinderen kun je nog niet verwachten dat ze sokken belangrijker vinden dan dat ene autootje. Laat ze eerst maar lekker oefenen met die paar euro’s.”

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.