Moeders met deze sterrenbeelden shoppen veel teveel voor hun kinderen
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
“Je hebt het maar gemakkelijk gehad,” hoor je misschien weleens, maar de realiteit is heel anders. Een geplande keizersnede is allesbehalve een ‘easy way out’, benadrukt een expert.
Jaarlijks bevalt ongeveer 10 procent van de zwangere vrouwen in Nederland via een geplande keizersnede, terwijl 8 procent deze operatie ongepland ondergaat. “Zo’n operatie is echt niet ‘appeltje-eitje’,” aldus de expert.
In totaal worden er jaarlijks zo’n 30.000 keizersneden uitgevoerd in Nederland, waarvan een deel met spoed. Wanneer je baby via een keizersnede ter wereld komt, wordt er een bikinisnede gemaakt net boven het schaambeen. Dan worden het vet onder de huid en een laag bindweefsel doorgesneden, en worden de lange buikspieren voorzichtig opzij geschoven om de buikholte te openen. “Het is daardoor een flinke buikoperatie.”
“De impact van een keizersnede is groot, zowel geestelijk als lichamelijk,” bevestigt gynaecoloog Pieter van Runnard Heimel van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. “Lichamelijk is het een grote buikoperatie met een (weliswaar klein) risico op medische complicaties.” Het herstel duurt langer dan na een vaginale bevalling vanwege de operatie, de grote wond en de opzij geduwde buikspieren. Ook mentaal kan de impact groot zijn. “Hoewel we in het MMC de keizersnede zo patiëntvriendelijk mogelijk uitvoeren, is het toch een steriele setting met tien mensen om je heen waarbij niet de moeder, maar de dokter het kind op de wereld zet. Dat alles heeft natuurlijk impact op je gevoel.”
Lees ook – Seks na een keizersnede: dit moet je weten
Het verwerken van emotioneel verdriet na een keizersnede kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te rouwen en te genezen. Praat openlijk over je gevoelens met je partner, vrienden of familieleden, of zoek professionele hulp bij een therapeut of counselor als dat nodig is. Het kan ook helpen om een dagboek bij te houden om je gedachten en emoties te uiten, of deel te nemen aan een steungroep voor vrouwen die soortgelijke ervaringen hebben gehad. Wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd om te herstellen, zowel fysiek als emotioneel. En onthoud dat het oké is om hulp te vragen en je gevoelens te uiten – je bent niet alleen.
Bron: Brabants Dagblad
Saskia Toonen, een van onze gastcolumnisten, schrijft geregeld over haar keizersneden en haar (emotioneel) herstel. Lees een van haar ervaringen: Saskia: ‘Waarom zie ik een vaginale bevalling als het hoogst haalbare?’
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.