Seks na een keizersnede: dit moet je weten

10.08.2022 16:14
rollebollen man wil bijna nooit seks Beeld: Getty Images

Bij een vaginale bevalling is het advies om minimaal zes weken te wachten met seks. Maar hoe zit dat met een keizersnede? En waar moet je rekening mee houden? We zetten de belangrijkste info op een rij.

Tja, met gebroken nachten, duizend nieuwe indrukken en een herstellend lichaam kunnen we ons voorstellen dat je van seks even niets moet weten. Zodra je er wél klaar voor bent, moet je hier rekening mee houden.

Seks na keizersnede

Gynaecologen en verloskundigen adviseren om in de eerste zes weken na de bevalling geen seks te hebben, ook niet na een keizersnede. Dat heeft te maken met de baarmoedermond, die voor die tijd nog niet goed gesloten is en – in het geval van een vaginale bevalling – de kans op infecties door hechtingen down under. Een keizersnede is nu eenmaal een heftige ingreep waar je van moet herstellen – de een wat langer dan de ander. Bovendien kun je last hebben van de buikwond. Het is in elk geval belangrijk dat je eerst stopt met vloeien voordat je weer seks hebt, want bloedverlies vergroot de kans op infecties.

Wel of niet klaar voor seks

Dat je volgens het boekje weer mag rollebollen, betekent natuurlijk niet dat je daar ook zin in hebt. “Sommige mensen hebben geen interesse in seks na een operatie – vaak door pijn, vermoeidheid, stress of medicatie – en anderen hebben juist méér zin, omdat het de pijn en stress verlicht”, vertelt seks- en relatiedeskundige Jess O’Reilly tegen Scary Mommy. Wat je ook voelt: oordeel niet en leg jezelf vooral geen druk op. “Als je nog niet klaar bent om seks te hebben, ook al heb je goedkeuring van je gynaecoloog, is dat ook oké. Je hoeft er niet meteen mee te beginnen. Neem je tijd.”

Lees ook: Dit moet je weten over seks tijdens de zwangerschap

Begin voorzichtig

Zijn de zes weken voorbij en ben je klaar voor wat spanning tussen de lakens? Begin dan voorzichtig, geef aan wat je (niet) prettig vindt en – ook weleens fijn in die hectische maanden – laat je lekker verwennen. Vouw jezelf niet meteen in allerlei onmogelijke posities als je daar geen behoefte aan hebt of het simpelweg niet lukt. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een comfortabele houding, bijvoorbeeld lepeltje-lepeltje of door ergens tegenaan te leunen. Geen behoefte aan penetratie? Prima. Ga dan aan de slag met handen, monden of speeltjes. Of experimenteer met soloseks. Kortom: neem de tijd en doe vooral waar je je goed bij voelt.

Bron: seksualiteit.nl, Ouders van Nu, Scary Mommy, De Verloskundige

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.