Instagram introduceert ‘Tieneraccounts’ om jongeren beter te beschermen, maar volgens de Consumentenbond stelt dit weinig voor. De automatische bescherming lijkt vooral een marketingtruc. Ouders worden hierdoor op het verkeerde been gezet.
Lees verder onder de advertentie
Kleine verbeteringen, grote problemen
De Consumentenbond nam de nieuwe instellingen onder de loep. Ouders van tieners tussen 13 en 17 jaar krijgen íets meer controle. Zo staan accounts standaard op privé, en kunnen tieners alleen privéberichten ontvangen van accounts die ze zelf volgen. Dat is een kleine stap vooruit, maar lost de grote problemen niet op:
Schadelijke content dat een negatief zelfbeeld versterkt, wordt niet geblokkeerd.
Instagram blijft veel persoonlijke gegevens verzamelen.
Leeftijdscontrole ontbreekt volledig.
Loze beloftes
Ook de tijdslimiet is vooral een loze belofte. Jongeren krijgen slechts een melding die ze makkelijk kunnen negeren en kunnen zonder beperking blijven scrollen. Wil je als ouder écht een limiet instellen? Dan moet je zelf een Instagram-account hebben – en daarmee deel je ook je eigen gegevens met Meta.
De Consumentenbond waarschuwt: reken niet op Instagram om je kind te beschermen. Het platform blijft vooral gericht op schermtijd maximaliseren.
Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond: “Als Instagram echt de veiligheid van jongeren centraal zou stellen, zou ze iets doen aan de verslavende eigenschappen en privacyschendingen van het platform en schadelijke content gerichter blokkeren. Nu blijft het vooral bij mooie woorden.”
Wat gebeurt er nu?
De Tweede Kamer wil dat er in Europa een minimumleeftijd voor social media komt. De staatssecretarissen voor jeugd en digitalisering onderzoeken de mogelijkheden. Tot die tijd is het aan ouders om zelf maatregelen te nemen.
Eerder waarschuwde de Consumentenbond voor bepaalde Isofix-adapters in autostoeltjes. Lees die waarschuwing hier.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.