Het aantal ernstig zieke pasgeboren baby’s door kinkhoest neemt de laatste weken drastisch toe, waarschuwt het RIVM. Met wekelijks zo’n 110 vastgestelde gevallen, waaronder 20 baby’s, is de stijging opvallend en zorgwekkend.
Lees verder onder de advertentie
Sinds afgelopen zomer is er een snelle toename van het aantal kinkhoestmeldingen, met wekelijks ongeveer 250 vastgestelde besmettingen. Onder deze meldingen bevinden zich circa 110 kinderen, waarvan 20 baby’s. Vooral voor pasgeborenen vormt de ziekte een ernstig risico, waarbij ongeveer de helft van hen in het ziekenhuis moet worden opgenomen.
Lees verder onder de advertentie
Bezorgd
Tjalling Leenstra, hoofd van de landelijke coördinatie infectieziektebestrijding van het RIVM, maakt zich met name bezorgd over de toename onder jonge kinderen en pasgeborenen. “De stijging onder jonge kinderen en pasgeborenen baart ons zorgen, want kinkhoest kan zich bij hen ernstig uiten,” aldus Leenstra. Kinkhoest is een luchtweginfectie die heftige hoestbuien veroorzaakt en vooral gevaarlijk is voor pasgeboren baby’s. Leenstra benadrukt de risico’s: “Baby’s kunnen bijvoorbeeld stoppen met ademen, wat zuurstoftekort en hersenschade kan veroorzaken.”
Tijdens de coronapandemie waren er weinig meldingen van kinkhoest omdat mensen minder contact hadden. Dit leidde echter tot verminderde afweer, waardoor de bacterie nu meer circuleert dan in voorgaande jaren. Het RIVM roept op om uit de buurt van hoogzwangere vrouwen en baby’s te blijven als je snottert of hoest.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…