RIVM bezorgd over groeiende kinkhoestgevallen bij baby’s

14.02.2024 12:22

Het aantal ernstig zieke pasgeboren baby’s door kinkhoest neemt de laatste weken drastisch toe, waarschuwt het RIVM. Met wekelijks zo’n 110 vastgestelde gevallen, waaronder 20 baby’s, is de stijging opvallend en zorgwekkend.

Sinds afgelopen zomer is er een snelle toename van het aantal kinkhoestmeldingen, met wekelijks ongeveer 250 vastgestelde besmettingen. Onder deze meldingen bevinden zich circa 110 kinderen, waarvan 20 baby’s. Vooral voor pasgeborenen vormt de ziekte een ernstig risico, waarbij ongeveer de helft van hen in het ziekenhuis moet worden opgenomen.

Bezorgd

Tjalling Leenstra, hoofd van de landelijke coördinatie infectieziektebestrijding van het RIVM, maakt zich met name bezorgd over de toename onder jonge kinderen en pasgeborenen. “De stijging onder jonge kinderen en pasgeborenen baart ons zorgen, want kinkhoest kan zich bij hen ernstig uiten,” aldus Leenstra. Kinkhoest is een luchtweginfectie die heftige hoestbuien veroorzaakt en vooral gevaarlijk is voor pasgeboren baby’s. Leenstra benadrukt de risico’s: “Baby’s kunnen bijvoorbeeld stoppen met ademen, wat zuurstoftekort en hersenschade kan veroorzaken.”

Lees ook – ‘Kinkhoest: hoe kan je kind het krijgen, en hoe komt hij ervanaf?’

Verminderde afweer

Tijdens de coronapandemie waren er weinig meldingen van kinkhoest omdat mensen minder contact hadden. Dit leidde echter tot verminderde afweer, waardoor de bacterie nu meer circuleert dan in voorgaande jaren. Het RIVM roept op om uit de buurt van hoogzwangere vrouwen en baby’s te blijven als je snottert of hoest.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.