Koude patatjes en een frikandelbroodje in de luchtrommel van kinderen, dat klinkt misschien ongeloofwaardig, maar dat blijkt het niet te zijn. Ongezonde voeding, zoals punten pizza en restjes koude patat van de vorige dag zit steeds vaker in broodtrommels van kinderen op de basisschool.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat kinderen tussen de vier en twaalf jaar ouder steeds ongezonder eten. Zo eet maar 48,3 procent van de kinderen elke dag genoeg fruit, blijkt uit ander onderzoek. Het jaar daarvoor was dat nog meer dan de helft.
Lees verder onder de advertentie
Leerkracht ziet vooral wit brood en grote koeken in de broodtrommel
Ook Amber, juf op een basisschool in Noord-Holland ziet dit in haar klas: “Wij hebben op school twee ‘fruitdagen’ en twee ‘koekdagen’ voor de korte pauze. Op de koekdagen gaat het fout. De bedoeling is dat kinderen dan een mueslireep of liga meenemen, maar ik zie vaker gevulde koeken, stroopwafels en zelfs hele rollen Oreo’s.
Lees verder onder de advertentie
Verder zie ik veel wit brood, croissantjes, zoet beleg zoals hagelslag en koude patat heb ik inderdaad ook wel eens gezien. We hebben nu schoolfruit in de klas en dat gaat er heel goed in bij de kinderen.”
Bruin brood is zeldzaam in de broodtrommel
Bruin brood is steeds zeldzamer in de broodtrommel en ook water wordt niet veel meer gedronken. Leerkrachten zien vooral wit brood en drankjes vol suikers uit de schooltassen komen. Ook andere dingen als croissantjes en blikjes cola komen voorbij. Waar dit vandaan komt? Dat is niet zeker, maar gezond eten is een stuk prijziger geworden.
Lees verder onder de advertentie
Soms hebben ouders geen tijd om een gezonde broodtrommel mee te geven aan hun kind en andere ouders weten misschien niet goed wat ze beter wel en beter niet mee kunnen geven.
Vaak ongezond eten zorgt voor overgewicht
Het resultaat van het ongezonde eten in de broodtrommel is dat steeds meer kinderen op latere leeftijd overgewicht hebben. Volgens onderzoek is dat 1 op de 4 jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud. Oorzaken zijn volgens het Voedingscentrum dat er veel slecht eten is om uit te kiezen, veel meer dan gezonde opties.
Lees verder onder de advertentie
Vlakbij scholen zijn bijvoorbeeld vooral fastfoodketens te vinden, in plaats plekken waar je fruit of iets anders gezonds kan kopen. Dan wordt sneller voor ongezond eten gekozen.
Gezonde schoolmaaltijd invoeren?
In landen als Finland en Zweden krijgen kinderen al jaren tussen de middag een maaltijd op school, in plaats van een broodtrommel mee in de tas. De visie van zo’n schoolmaaltijd is het tegengaan van honger en armoede, en het zorgen voor gelijke kansen voor alle kinderen. Op sommige scholen in Nederland wordt geëxperimenteerd met gezonde schoollunches, maar leerkrachten zijn er niet enthousiast over. Zij vinden in het algemeen dat een gezonde broodtrommel bij de ouders ligt.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.