Eerder zindelijk worden: de game-changer in het luierdrama

28.02.2024 08:05

Wie had gedacht dat luiers zo’n hoofdpijndossier konden vormen voor onze gemeenten? Toch is het de harde realiteit. Lokale besturen worden haast bedolven onder een luierberg en doen een dringende oproep aan de Tweede Kamer om actie te ondernemen.

Met jaarlijks 400 kiloton afval, vooral wegwerpluiers en incontinentiemateriaal, is het overduidelijk dat we een oplossing nodig hebben. Eén van de ideeën is om het gebruik van wasbare luiers aan te moedigen. Klinkt misschien ouderwets, maar wasbare luiers maken een comeback, gesteund door grote winkelketens en duurzaamheidsinitiatieven.

De luierladder: van wasbaar tot recycling

De discussie tussen wegwerp- en wasbare luiers is geen nieuw gespreksonderwerp, maar wordt steeds dringender door de groeiende berg luierafval. Ondanks het comfort en gemak van wegwerpluiers blijken ze een grotere tol te eisen van ons milieu. Recente studies tonen aan dat wasbare luiers tot wel 64 procent minder impact hebben op het klimaat dan hun wegwerpvarianten.

Er is nog een derde optie: recyclen. Hoewel luierrecycling momenteel beperkt is, belooft het proces om luiers om te zetten in bijvoorbeeld biogas of herbruikbaar plastic een veelbelovende vermindering van de klimaatimpact. Toch wijst alles erop dat de meest duurzame stap het verminderen van het gebruik zelf is, oftewel; ervoor zorgen dat de kleintjes sneller uit de luiers groeien.

Lees ook – ‘Al 15 jaar in de luiers: ‘Als de jongste 18 is, is de kans groot dat ik al oma ben’

Het bredere plaatje

Eerder zindelijk worden: de game-changer in het luierdrama! Niet alleen een shift in oudergedrag is nodig, maar ook de steun van overheid, kinderopvang en andere betrokken partijen. Voorlichtingsavonden over zindelijkheidstraining lijken een veelbelovende stap.

Het idee dat de overheid zich met onze luiers bemoeit, mag dan wel wat vreemd klinken. Maar als dat betekent dat we minder afval hebben en een duurzamere wereld voor onze kleintjes, is een beetje hulp van hogerhand misschien niet zo’n probleem.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.