Wie had gedacht dat luiers zo’n hoofdpijndossier konden vormen voor onze gemeenten? Toch is het de harde realiteit. Lokale besturen worden haast bedolven onder een luierberg en doen een dringende oproep aan de Tweede Kamer om actie te ondernemen.
Lees verder onder de advertentie
Met jaarlijks 400 kiloton afval, vooral wegwerpluiers en incontinentiemateriaal, is het overduidelijk dat we een oplossing nodig hebben. Eén van de ideeën is om het gebruik van wasbare luiers aan te moedigen. Klinkt misschien ouderwets, maar wasbare luiers maken een comeback, gesteund door grote winkelketens en duurzaamheidsinitiatieven.
Lees verder onder de advertentie
De luierladder: van wasbaar tot recycling
De discussie tussen wegwerp- en wasbare luiers is geen nieuw gespreksonderwerp, maar wordt steeds dringender door de groeiende berg luierafval. Ondanks het comfort en gemak van wegwerpluiers blijken ze een grotere tol te eisen van ons milieu. Recente studies tonen aan dat wasbare luiers tot wel 64 procent minder impact hebben op het klimaat dan hun wegwerpvarianten.
Er is nog een derde optie: recyclen. Hoewel luierrecycling momenteel beperkt is, belooft het proces om luiers om te zetten in bijvoorbeeld biogas of herbruikbaar plastic een veelbelovende vermindering van de klimaatimpact. Toch wijst alles erop dat de meest duurzame stap het verminderen van het gebruik zelf is, oftewel; ervoor zorgen dat de kleintjes sneller uit de luiers groeien.
Eerder zindelijk worden: de game-changer in het luierdrama! Niet alleen een shift in oudergedrag is nodig, maar ook de steun van overheid, kinderopvang en andere betrokken partijen. Voorlichtingsavonden over zindelijkheidstraining lijken een veelbelovende stap.
Het idee dat de overheid zich met onze luiers bemoeit, mag dan wel wat vreemd klinken. Maar als dat betekent dat we minder afval hebben en een duurzamere wereld voor onze kleintjes, is een beetje hulp van hogerhand misschien niet zo’n probleem.
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.