Nieuw leesvoer: ‘Niet de kinderen, maar juist hun ouders moeten in therapie’

05.02.2024 08:41

De cijfers van de GGZ laten zien dat maar liefst één op de vijf Nederlanders te maken krijgt met een angststoornis, en in Nederland zou 15 tot 20 procent van de jongeren onder de achttien jaar kampen met angstproblemen. Preventie speelt hier een cruciale rol, en het is van groot belang dat angst bij jonge kinderen wordt opgemerkt en aangepakt.

‘Niet de kinderen, maar juist hun ouders moeten in therapie’, deelt Wendy de Pree in haar nieuwe boek. De oprichter van het expertisecentrum Leer Positief Denken, deelt haar meer dan 25 jaar ervaring als psycholoog en gedragstherapeut geeft ouders, leerkrachten, opvoeders en hulpverleners handvatten om met kleine stapjes angst bij kinderen te verminderen.

Samen

Volgens onderzoek blijkt goede voorlichting aan opvoeders even effectief te zijn als de behandeling van kinderen zelf. Het boek biedt concrete tools en eenvoudige strategieën, waardoor je als (groot)ouder, leerkracht, opvoeder, of hulpverlener samen met je kind op zoek kunt gaan naar wat écht helpt om met meer (zelf)vertrouwen in het leven te staan. De kern van De Pree’s aanpak is het begrijpen van de onderliggende behoeften van angstige kinderen. Door te zorgen voor basisveiligheid, verbinding, en coregulatie van emoties, ervaren kinderen meer controle en komt er ruimte vrij voor helpende gedachten en gedrag.

Lees ook – ‘Emotionele geletterdheid: Zo reageer je op de emoties van je kind’

Sterke basis

Wendy benadrukt dat het begeleiden van kinderen veel vraagt van ouders en leerkrachten, en dit komt vaak bovenop de berg van andere ‘moetjes’. In haar boek ligt de nadruk dan ook op mild en zorgend zijn naar jezelf. Ze stelt zelfs voor dat elke aanstaande ouder zichzelf dit boek cadeau moet doen tijdens de zwangerschap om te starten met een sterke basis van rust, verbinding, en emotieregulatie. Het boek is nu verkrijgbaar in de boekhandel.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.