Baby’s in Italië krijgen niet meer automatisch achternaam vader

28.04.2022 13:32
baby

In Italië mogen ouders voortaan zelf bepalen welke achternaam hun kind krijgt. Dat heeft Het Constitutionele Hof bepaald. Voorheen kregen baby’s automatisch de achternaam van hun vader.

Wanneer een vader zijn baby erkende, kreeg het kind automatisch zijn achternaam. Volgens het Het Hof is die regel in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Twee achternamen

Ouders mogen nu zelf de achternaam van hun baby kiezen óf het kind twee achternamen geven. Het was al mogelijk om de achternaam van de moeder toe te voegen, maar deze kwam dan altijd als laatste. Nu mogen ouders de volgorde zelf bepalen. Kiezen de kersverse ouders niet? Dan krijgt het kind automatisch een dubbele achternaam.

Lees ook: ‘Kind moet achternaam van beide ouders kunnen krijgen’

Dubbele achternaam in Nederland

In Nederland kun je momenteel voor de achternaam van de (duo)moeder óf de vader kiezen, maar niet allebei. In december diende Sander Dekker, destijds demissionair minister voor Rechtsbescherming, een wetsvoorstel in. Daarmee moet het straks mogelijk worden om kinderen de achternaam van beide ouders te geven. Stel, iemand met een gecombineerde achternaam, zoals Willems de Vries, krijgt kinderen met iemand die óók een gecombineerde naam heeft, dan zijn voor die kinderen zelfs tien achternamen mogelijk.

Bron: RTL Nieuws