‘Kind moet achternaam van beide ouders kunnen krijgen’

15.12.2021 11:40
stel heeft flinke ruzie achternaam kind

Als het aan demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming ligt, moeten kinderen straks de achternaam van beide ouders kunnen krijgen. Hij heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

Nu is het nog zo dat je de achternaam van de (duo)moeder óf vader kan kiezen – niet allebei. 

Peiling

Door het wetsvoorstel wordt het mogelijk om, zo laat het ministerie weten, ‘de verbondenheid met beide ouders tot uitdrukking te brengen’. “Eén op de drie mensen staat positief tegenover de mogelijkheid om kinderen de namen van beide ouders mee te geven”, zegt Dekker. “Die optie willen we ouders geven.” Hiermee doelt Dekker naar een publiekspeiling van het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2020. Daaruit blijkt dat 32 procent van de mensen vindt dat het mogelijk moet worden dat ouders hun kinderen de namen van beide ouders meegeven.

 

Lees ook
Patricia vraagt zich af: ‘Waarom heb ik de achternaam van mijn man aangenomen?’ >

 

En… combineren maar!

Om extra duidelijkheid te scheppen, laat het ministerie enkele voorbeelden van nieuwe namen zien. Als je samen De Vries en Willems heet, krijg je straks vier opties: je kan je kind De Vries of Willems noemen, of De Vries Willems of Willems de Vries. Als iemand met de gecombineerde naam zoals Willems de Vries kinderen krijgt met iemand die óók een gecombineerde naam heeft, zijn voor die kinderen zelfs tien achternamen mogelijk. Heb je al een dubbele of meervoudige achternaam? Dan wordt deze naam als één enkelvoudige achternaam gezien.

Voordat de dubbele naam mogelijk is, moet de wet nog wel worden goedgekeurd door het parlement. 

Bron: RTL Nieuws

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >