Is de baby in de buik te klein, of gewoon klein? Doppler-meting geeft antwoord

06.02.2024 16:53

Elk jaar verwelkomt Nederland ongeveer 160.000 nieuwe wereldburgers. Van deze baby’s wordt de kleinste 10 procent, zo’n 16.000 kleintjes, vaak al na 38 weken zwangerschap begroet.

Dit gebeurt omdat er mogelijk zorgen zijn over de gezondheid of groei van deze baby’s. Op deze manier wordt nauwlettender toezicht gehouden en kan de bevalling eerder worden ingeleid. Een onderzoek toont aan dat deze vroege opkomst misschien niet nodig is voor een kwart van deze groep. En daar speelt de Doppler-meting, een van de onderzoeken aan het scala van zwangerschapsecho’s, een belangrijke rol in.

De Doppler-meting

Een Doppler-meting vormt een bijzonder aspect van de zwangerschapsecho, waarmee de richting en snelheid van de bloedstroom in de vaten kan worden gemeten. Deze non-invasieve techniek, vergelijkbaar met een standaard echo, levert beeldmateriaal op en kan van buitenaf worden uitgevoerd. Naast het meten van de weerstand in de bloedvaten van de navelstreng, biedt de Doppler-meting ook inzicht in de bloedtoevoer naar de hersenen van het ongeboren kindje.

Lees ook – ‘Tongriempje en lipbandje baby’s onnodig vaak doorgeknipt’

Niet altijd nodig

Uit een recente studie van Amsterdam UMC en UMC Groningen, in samenwerking met zeventien Nederlandse ziekenhuizen, blijkt dat de Doppler-meting artsen kan helpen bepalen of een kleine baby wat extra aandacht nodig heeft, vooral als het gaat om een placenta die niet helemaal naar behoren functioneert. “Artsen weten vaak niet of ze deze meting wel moeten gebruiken, en wat ze moeten doen met de afwijkende resultaten. Zwangere vrouwen met kleine baby’s worden daardoor vaak vroeg ingeleid, terwijl dat lang niet altijd nodig is.”, zegt Wessel Ganzevoort, gynaecoloog en hoofdonderzoeker van de studie.

Klein maar fijn

Driekwart van de kleinste baby’s vertoont genetisch bepaalde kenmerken van een kleinere lichaamslengte en ontwikkelt zich desondanks gezond. “Deze techniek stelt ons in staat om nauwkeuriger onderscheid te maken tussen ‘klein maar fijn’ en een afwijkende placentafunctie. Dat is de innovatie van deze studie,” aldus Mauritia Marijnen, arts-onderzoeker. Gezonde kleine baby’s hebben vervolgens minder intensieve monitoring nodig en kunnen veilig geboren worden vanaf 40 weken zwangerschap, wat de kans op een spontane bevalling vergroot voor de moeder.

De nieuwe norm?

Is dit nu de nieuwe norm in ziekenhuizen? Nog niet helemaal, want de richtlijnen moeten eerst worden aangepast. Maar Ganzevoort verwacht dat veel ziekenhuizen, vooral degenen die hebben meegewerkt aan de studie, deze Doppler-meting snel in hun routine zullen opnemen.

Bron: NOS

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.