Tongriempje en lipbandje baby’s onnodig vaak doorgeknipt

01.02.2024 10:02

Het aantal baby’s waarbij het tongriempje of lipbandje wordt doorgeknipt, is sinds 2013 vertienvoudigd. Kinderartsen maken zich zorgen, aangezien deze ingreep vaak onnodig lijkt te zijn, en waarschuwen voor mogelijke risico’s.

Wanneer de borst-of flesvoeding niet soepel verloopt, kan het tongriempje of lipbandje van een baby te strak zijn. Dit veroorzaakt weer problemen bij het drinken en kan leiden tot pijn bij de moeder en klachten zoals spugen of veel huilen bij de baby. Kraamverzorgers en lactatiekundigen adviseren in sommige gevallen om het tongriempje of het lipbandje door te knippen.

Flinke toename

In 2013 ondergingen ongeveer 1100 baby’s deze behandeling, terwijl dat aantal in 2023 steeg naar 11.000. Het daadwerkelijke aantal kan zelfs hoger zijn, omdat alleen tandartsen de behandeling kunnen declareren, terwijl ook verloskundigen en lactatiekundigen betrokken zijn bij het doorknippen van de bandjes.

Lees ook – ‘Knuffelen tegen darmkrampjes bij baby’s: werkt dat echt?’

Risico’s

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) pleit ervoor dat in de toekomst alleen kinderartsen deze ingreep mogen uitvoeren op verwijzing. Er zijn namelijk risico’s verbonden aan de behandeling, zoals infecties en bloedingen, en in sommige gevallen kunnen eetproblemen juist verergeren. Er is zelfs een geval gemeld waarbij een baby na de ingreep zo veel pijn had dat sondevoeding noodzakelijk was.

Te weinig kennis

De Tongriem Kliniek, waar een tandarts de eigenaar van is, geeft aan de terughoudendheid van kinderartsen te begrijpen, maar denkt dat die vaak onterecht is. Artsen zouden te weinig kennis hebben van de ingreep, omdat die geen deel is van hun opleiding. Een samenwerking met verschillende disciplines zou de diagnoses kunnen verbeteren. Ook verloskundigen vinden niet dat een kinderarts over de ingreep moet beslissen: dat kunnen ze prima zelf, aldus de verloskundigeorganisatie KNOV. 

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.