Wist je dat een au pair niet alleen iets is voor de rich and famous? Steeds meer gemiddelde Nederlandse gezinnen ontdekken dat een au pair niet alleen luxe biedt, maar soms zelfs goedkoper is dan de kinderopvang.
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van Nina.care blijkt namelijk dat voor maar liefst 1 op de 7 ouders een au pair voordeliger uitpakt.
Kinderopvang of au pair: wat kost minder?
Een au pair is iemand tussen de 18 en 30 jaar, meestal uit het buitenland, die bij een gastgezin woont om te helpen in het huishouden en met de kinderen. Dit is niet gratis, maar het is verrassend betaalbaar: gemiddeld 500 euro per maand voor zakgeld, verzekeringen, taalcursussen en vergoedingen.
Vergelijk dat eens met de kinderopvang. Volgens het onderzoek betalen veel ouders – zelfs na kinderopvangtoeslag – meer dan 500 euro per maand. Vooral ouders met jonge kinderen onder de vier jaar zien hun opvangkosten flink oplopen. Dat maakt een au pair ineens best aantrekkelijk, zeker omdat hij of zijn tot wel 30 uur per week flexibel inzetbaar is.
“Per uur is een au pair daardoor aanzienlijk goedkoper. Bovendien krijgen je kinderen van een au pair natuurlijk veel meer persoonlijke aandacht dan op de kinderopvang”, legt Jasmijn Kok, medeoprichtster van Nina.care uit.
Het taboe rond de au pair
Toch heeft maar 1 op de 100 ouders ervaring met een au pair. Veel mensen denken nog steeds dat het een dure aangelegenheid is. Maar wat blijkt? Als geld geen rol zou spelen, zou 20 procent van de ouders liever een au pair hebben dan kinderopvang. Onder jonge ouders (jonger dan 30) is dat zelfs 1 op de 4.
Het stigma rond de au pair als ‘luxe voor de elite’ klopt dus niet meer. Gezinnen ontdekken steeds vaker dat een au pair een betaalbare en praktische oplossing is, zeker als je meerdere kinderen hebt of een flexibel schema nodig hebt. En hey, je krijgt er nog een mooie culturele uitwisseling bij cadeau, want je kinderen kunnen meteen Engels (en misschien nog andere talen) leren.
Tijd voor een frisse blik
Het is dus tijd om het ouderwetse, achterhaalde beeld van de au pair los te laten. Het blijkt voor veel gezinnen een realistische en betaalbare keuze te zijn. Dus of je nu denkt aan wat extra hulp bij de hectiek thuis, of gewoon nieuwsgierig bent, het is de moeite waard om je eens te verdiepen in de mogelijkheden.
Lees verder onder de advertentie
Wie weet: binnenkort heb jij niet alleen een paar extra handen in huis, maar ook een uniek kijkje in een andere cultuur – en dat is toch ook wel wat waard.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Kruidvat viert moederdag met een aanbieding voor… wasmiddel? Jep, je leest het goed. ‘Cadeautip voor Moederdag’ stond er doodleuk boven een knalgele actiepagina vol flacons Ariel. En dat als moederdagcadeau valt verkeerd bij moeders in het hele land.