Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), raadt ouders dringend aan om samen met hun tienerkinderen de Netflix serie Adolescence te bekijken om in gesprek te gaan over online gevaren en radicalisering.
Lees verder onder de advertentie
Vorige week bracht de AIVD een rapport uit waarin wordt gewaarschuwd voor de toenemende radicalisering onder jongeren via sociale media en online games. De AIVD signaleert dat jongeren steeds vaker via deze platforms worden benaderd en beïnvloed.
“Ouders let op uw kinderen! Weten ouders nog wat hun kinderen doen als ze ’s avonds zitten te gamen?” zegt Akerboom in het televisieprogramma WNL op zondag waar hij afgelopen zondag te gast was. De AIVD brengt ook een brochure ‘Een web van haat‘ naar buiten met handvaten hoe je met je kind hierover in gesprek kan gaan.
Een andere laagdrempelige manier om het met je kinderen over dit onderwerp te hebben is door de populaire Netflixserie Adolescence te kijken, zegt Akerboom in WNL. Volgens Akerboom biedt de serie een uitstekende inkijk in hoe jongeren verstrikt kunnen raken in online gemeenschappen die potentieel gevaarlijk zijn. “Die serie is een uitstekende weergave van hoe je in een parallelle wereld terecht kunt komen en in een wereldbeeld gezogen wordt die niet meer strookt met de fysieke wereld”, zegt Akerboom.
Lees verder onder de advertentie
Adolescence moet verplichte kost worden op scholen
Ook de Britse premier Keir Starmer heeft zijn waardering voor Adolescence uitgesproken. Hij stelde voor om de populaire serie op Britse middelbare scholen te vertonen, om zo bewustwording te creëren over de gevaren van online gemeenschappen. Voor ouders biedt het gezamenlijk kijken naar Adolescence een kans om met hun kinderen in gesprek te gaan over de risico’s van online interacties en het belang van kritisch denken in de digitale wereld.
Lees verder onder de advertentie
Ook onze columnist Ellen schreef waarom iedere ouder Adolescence zou moeten kijken. Je leest het hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).