Nederland stelt per direct een adoptiestop in: hoe zit het precies?

22.05.2024 10:07

Het adopteren van een kind uit het buitenland is niet langer toegestaan. Dit heeft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aangekondigd. De adopties worden per direct stopgezet.

Al jaren onder vuur

Adoptie uit het buitenland ligt al jaren onder vuur. In 2021 werd het tijdelijk stopgezet na een schokkend rapport over misstanden. Daarna werd adoptie uit acht landen weer toegestaan: de Filippijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand, Zuid-Afrika, Bulgarije en Portugal.

Minister Weerwind heeft nu besloten om adoptie uit het buitenland definitief te stoppen. Dit volgt op een motie van de SP om hier geleidelijk mee te stoppen, een voorstel dat vorige maand werd goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Kamer vroeg het kabinet daarna om een plan te maken voor deze geleidelijke stop. Dit verzoek kwam na een onderzoek waaruit bleek dat de overheid ’tekortgeschoten is in het tegengaan van adoptiemisstanden’.

Lees ook – ‘Een dag nadat de adoptie niet door ging bleek ik zwanger’

Reacties op de adoptiestop

Inez Teurlings, voorzitter van de Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SIG), noemt de adoptiestop ‘verschrikkelijk en onbegrijpelijk’. “Dit is heel slecht nieuws voor kinderen zonder familie. Zij hadden een mooie toekomst in Nederland kunnen krijgen, maar die kans wordt hen nu ontnomen.”

Aan de andere kant is Defence for Children Nederland juist blij met Weerwinds besluit. “Bij interlandelijke adoptie zijn misstanden nooit helemaal uit te sluiten, dus kun je het beter stoppen,” zegt een woordvoerster. De kinderrechtenorganisatie is tevreden dat er geen nieuwe aanvragen meer kunnen worden ingediend en dat er een afbouwplan komt. Ze benadrukt ook het belang van “goede steun bij het herstellen van de identiteit” voor geadopteerden die door hun adoptie schade hebben ondervonden.

Lees ook – Amy ging op zoek naar haar biologische ouders: ‘Onwennig gaven we elkaar een hand’

En nu?

Weerwind gaat nu in gesprek met adoptie-organisaties over het afbouwen van het adoptiesysteem en wil in september met een uitgebreider plan komen. Hij weet al dat sommige onderdelen moeten blijven, zoals de archieven met dossiers. Nederlanders die zelf geen kinderen kunnen krijgen, kunnen nog steeds kiezen voor pleegouderschap of binnenlandse adoptie.

Bron: NOS

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.