![De juf overgeven](https://img.kekmama.nl/w480/h480/d480/scalefit/kekmama/2021/11/Project-Formaat-afbeelding-wijzigen.png)
De juf: ‘Ineens moeten drie kinderen overgeven’
Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Caroline (37) geeft les aan groep zeven.
Wist je dat 41 procent van de vrouwen die dit jaar een abortus onderging, geen anticonceptie gebruikte? Uit recent onderzoek van Rutgers blijkt dat veel vrouwen denken dat de kans op een zwangerschap klein is.
Of ze vinden anticonceptie simpelweg niet fijn. Hormonen? Liever niet. Bijwerkingen? Geen trek in. En tja, die vruchtbare dagen-apps? Die blijken minder betrouwbaar dan je denkt.
Abortusartsen zien een zorgwekkend patroon: vrouwen onderschatten hun vruchtbaarheid en vertrouwen te veel op social media of apps. “Er wordt niet duidelijk gewaarschuwd dat deze methoden niet perfect zijn en dus niet 100 procent betrouwbaar. Daarom zijn vrouwen soms erg ontdaan vanwege een ongeplande zwangerschap“, vertelt Raïna Brethouwer, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, aan RTL Nieuws. Het resultaat? Geschokte gezichten in de spreekkamer: “Want de app zei toch dat ze ‘niet vruchtbaar’ was!”
De term ‘niet vruchtbaar’ is sowieso foutief, benadrukt Raïna. Je bent niet ineens niet vruchtbaar. De kans op een zwangerschap is hoger en lager gedurende je cyclus. Maar denken dat je ‘niet vruchtbaar’ bent op andere dagen dan die rondom je eisprong, is onjuist.
Volgens Rutgers ligt een groot deel van het probleem bij de stortvloed aan misinformatie online. Social media toont vooral negatieve verhalen over hormonen. Vrouwen baseren soms hun keuzes op wat een influencer zegt, zonder het zelf te proberen en een gesprek met een specialist. “Terwijl we uit onderzoeken weten dat hormonen voor veel vrouwen wel goed werken”, aldus Raïna. Het gevolg? Onbedoelde zwangerschappen, meer abortussen én heel veel stress.
Het is hoog tijd voor eerlijke voorlichting, vinden Rutgers en abortusartsen. Ze pleiten voor een landelijke campagne die vrouwen en mannen helpt om feiten van fabels te onderscheiden. Want het doel is simpel: onbezorgd genieten van liefde, relaties en seksualiteit – zonder onverwachte verrassingen.
Dus, of je nu de pil slikt, een app gebruikt of je vruchtbare dagen telt, zorg dat je écht weet wat je doet. Want geen enkele methode is perfect, maar goede kennis komt een heel eind!
Bron: RTL Nieuws
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!