Het aantal abortussen in Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen, net als in 2022. Hoe kan dat? En is het een positieve of negatieve ontwikkeling?
Lees verder onder de advertentie
In 2023 werd er 39.332 keer voor gekozen om een zwangerschap af te breken. Dat is een toename van zo’n 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste vrouwen kozen er vroeg in de zwangerschap voor, in de eerste acht weken. Vooral vrouwen tussen de 25 en 34 jaar gingen langs de kliniek en opvallend: vooral Nederlandse vrouwen. Het aantal buitenlandse vrouwen bleef ongeveer hetzelfde.
Sinds 2012 schommelde het aantal abortussen rond de 30.000 tot 33.000 per jaar, maar de laatste jaren is er een duidelijke stijging te zien. Fiom, het expertisecentrum voor ongewenste zwangerschap, ziet eenzelfde trend in veel andere Europese landen. Maar waarom precies? Dat blijft onduidelijk.
Lees verder onder de advertentie
Waarom meer abortussen?
Fiom-directeur Ellen Giepmans geeft eerlijk toe dat het lastig is om een concrete reden aan te wijzen. Vrouwen wordt namelijk niet gevraagd waarom ze kiezen voor een abortus. Het blijft dus gissen: zijn het de zorgen over wonen, geld, of de toekomst? Misschien. Of heeft de populariteit van natuurlijke anticonceptie iets met de cijfers te maken? Steeds minder vrouwen maken namelijk gebruik van de pil of een spiraal. Toch blijft dat ook een aanname.
Bovendien weten we niet hoeveel vrouwen onbedoeld zwanger raken en besluiten om die zwangerschap te beëindigen. Rutgers, het expertisecentrum voor seksualiteit, doet hier onderzoek naar en hoopt meer inzicht te krijgen in het gebruik van anticonceptie en hoe goed vrouwen inschatten of ze zwanger konden worden.
Lees verder onder de advertentie
Niet problematiseren
Toch benadrukt Rutgers dat we deze cijfers niet meteen als iets problematisch moeten zien. Iedere vrouw heeft het recht om zelf te beslissen of en wanneer ze zwanger wil worden. Ook Giepmans ziet de toename niet per se als iets negatiefs. Het belangrijkste? Dat vrouwen deze keuze kunnen maken op hun eigen voorwaarden. Gelukkig is dat in Nederland nog altijd mogelijk.
Gisteravond keken maar liefst 470.000 mensen naar een nieuwe aflevering van Steenrijk, Straatarm. Alleenstaande moeder Roosmarie zorgde voor heftige reacties: “Nooit gewerkt? Hoe dan?”
Op sociale media regent het reacties na de uitzending van Uit de Schulden. Veel kijkers begrijpen niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. “Een erfenis van 3000 euro en dan meteen alles opmaken? Dat is toch onbegrijpelijk”, is een veelgehoorde mening.
Actrice Jasmine Sendar (47) is in verwachting van haar tweede kindje. De reacties op haar zwangerschap liepen uiteen: van ontroerende berichten van vrouwen die hoop putten uit haar verhaal, tot ronduit onbeschofte opmerkingen over haar leeftijd. Maar Jasmine blijft onverstoorbaar.
Influencer Rianne Meijer is zwanger van haar tweede kindje. De aankondiging kwam op haar eigen kenmerkende manier: met een flinke dosis zelfspot en humor.
Er zijn moeders die hun wasmand altijd leeg hebben, die op maandag het weekmenu klaar hebben en wiens aanrecht altijd blinkt. En dan heb je de moeders die het huishouden gewoon nooit helemaal onder controle krijgen.
Met een baby op vakantie gaan klinkt op papier als een leuk idee: zon, zee, qualitytime. Alleen vergeet je dan het hele stuk voor je aankomt op je bestemming. Zoals bepakt en bezakt het vliegtuig in komen met een kleintje.