Aantal gevallen RS-virus toegenomen na opheffen coronamaatregelen

05.05.2022 12:55
kind ziek thermometers Beeld: Shutterstock

Sinds een aantal weken stijgt het aantal gevallen met het RS-virus. Normaal is er rond deze tijd juist sprake van een daling, maar door het opheffen van de coronamaatregelen laait het op.

Volgens RIVM-viroloog Adam Meijer is het RS-virus sinds de zomerpiek niet weggeweest en sluimerde het door.

RS-epidemie

“Die zomerpiek is vloeiend overgegaan in de normale wintercirculatie. Eind vorig jaar was er een kleine opleving, maar die nam weer af toen de coronamaatregelen weer strenger werden”, vertelt Meijer aan NU.nl. Veel kinderen, en dan vooral de groep die na de zomerpiek geboren is, heeft het virus daarom nog niet gehad. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en moeders, die hun kind daardoor geen antistoffen konden meegeven.

Opheffen coronamaatregelen

Het opheffen van de coronamaatregelen in maart heeft voor een toename gezorgd. “Sindsdien is het RS-virus weer meer aan het circuleren, net zoals dat bij het griepvirus het geval is”, aldus de viroloog.  Normaalgesproken komt het RS-virus vooral tussen november en maart voor. In de winters van 2020 en 2021 daalde het aantal gevallen flink, maar in de zomer daarna – toen veel coronamaatregelen werden opgeheven – nam het weer toe. Hoe de RS-epidemie zich verder ontwikkelt, is volgens Meijer lastig in te schatten, maar het lijkt meer te stabiliseren.

Lees ook: De baby van Kimberly kreeg het RS-virus: ‘Ik was doodsbang’

RS-virus

Het RS-virus is een verkoudheidsvirus. Oudere kinderen en volwassenen worden hierdoor vaak verkouden, krijgen een loopneus en soms lichte koorts. Voor ouderen, maar ook voor baby’s kan het RS-virus wél gevaarlijk zijn. Zij kunnen er een longontsteking of ontsteking van de kleinste takjes van de bronchiën door krijgen. Soms worden kinderen opgenomen in het ziekenhuis.

Bron: NU.nl