Sinds een aantal weken stijgt het aantal gevallen met het RS-virus. Normaal is er rond deze tijd juist sprake van een daling, maar door het opheffen van de coronamaatregelen laait het op.
Lees verder onder de advertentie
Volgens RIVM-viroloog Adam Meijer is het RS-virus sinds de zomerpiek niet weggeweest en sluimerde het door.
RS-epidemie
“Die zomerpiek is vloeiend overgegaan in de normale wintercirculatie. Eind vorig jaar was er een kleine opleving, maar die nam weer af toen de coronamaatregelen weer strenger werden”, vertelt Meijer aan NU.nl. Veel kinderen, en dan vooral de groep die na de zomerpiek geboren is, heeft het virus daarom nog niet gehad. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en moeders, die hun kind daardoor geen antistoffen konden meegeven.
Lees verder onder de advertentie
Opheffen coronamaatregelen
Het opheffen van de coronamaatregelen in maart heeft voor een toename gezorgd. “Sindsdien is het RS-virus weer meer aan het circuleren, net zoals dat bij het griepvirus het geval is”, aldus de viroloog. Normaalgesproken komt het RS-virus vooral tussen november en maart voor. In de winters van 2020 en 2021 daalde het aantal gevallen flink, maar in de zomer daarna – toen veel coronamaatregelen werden opgeheven – nam het weer toe. Hoe de RS-epidemie zich verder ontwikkelt, is volgens Meijer lastig in te schatten, maar het lijkt meer te stabiliseren.
Het RS-virus is een verkoudheidsvirus. Oudere kinderen en volwassenen worden hierdoor vaak verkouden, krijgen een loopneus en soms lichte koorts. Voor ouderen, maar ook voor baby’s kan het RS-virus wél gevaarlijk zijn. Zij kunnen er een longontsteking of ontsteking van de kleinste takjes van de bronchiën door krijgen. Soms worden kinderen opgenomen in het ziekenhuis.
Bron: NU.nl
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.