Hoestende en verkouden baby? Zo herken je het RS-virus

19.01.2021 12:54
rs-virus-bij-babys

Elk jaar (en vooral in de herfst- en wintermaanden) krijgen veel kinderen het RS-virus. Meestal onschuldig, maar het kan ook zijn dat ’t bij je baby meer veroorzaakt dan alleen een gewone verkoudheid

Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij.

 

Verkoudheidsvirus

Het RS-virus is een verkoudheidsvirus. Oudere kinderen en volwassenen worden hierdoor vaak verkouden, krijgen een loopneus en soms lichte koorts. Niets om je zorgen om te maken dus, maar voor baby’s kan het RS-virus wél gevaarlijk zijn. Zij kunnen er een longontsteking of ontsteking van de kleinste takjes van de bronchiën door krijgen. Dit wordt een bronchiolitis genoemd. In de ergste gevallen, als je kind bijvoorbeeld door benauwdheid weinig drinkt of te weinig zuurstof krijgt, kan dit leiden tot een ziekenhuisopname. In Nederland gebeurt dit bij ongeveer 10 procent van de aangestoken kinderen.

 

Lees ook
Dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Verkoudheid of RS-virus?

Omdat het virus in eerste instantie veel wegheeft van een verkoudheid, is het moeilijk te herkennen: het begint vaak met een loopneus en wat verhoging. Maar merk je dat jouw kind na een paar dagen gaat hoesten en het benauwd krijgt? Dan is het verstandig om de huisarts te waarschuwen. Bel ook de huisarts als:

  • Je ziet dat de huid tussen de ribben van je kind naar binnen trekt bij inademen – dit gebeurt als een baby benauwd is.
  • Je kind slecht drinkt.
  • Je kind een paar seconden stopt met ademen.
  • Je kind suf is.

 

Wat kan jij doen?

Probeer je kind niet te veel in contact te laten komen met mensen die verkouden zijn. Loopt-ie het virus toch op? Er is helaas geen medicijn dat de infectie kan verhelpen, dus veel meer dan je baby laten uitzieken en af en toe zijn neusje spoelen, kun je dan niet doen. Maak je je zorgen, dan kun je natuurlijk altijd de huisarts bellen. Blijf er ook op letten dat je baby voldoende drinkt, vaak verdwijnen de klachten binnen twee weken. 

Bron: Longfonds en Gezondheidsnet

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >