Nieuwe aanmeldweek voor middelbare scholen biedt gelijke kansen

25.03.2024 09:18

Ongeveer 170.000 kinderen in groep 8 van de basisschool staan voor de taak om zich vanaf vandaag in te schrijven voor de middelbare school. Voor het eerst wordt hiervoor een nationale inschrijfweek gehouden. Dit initiatief beoogt te voorkomen dat kinderen geen plek kunnen bemachtigen op de middelbare school van hun voorkeur wanneer ze de overstap naar de brugklas maken.

Geen voorrang meer

Na het afronden van de nieuwe doorstroomtoets eind januari en begin februari, hebben basisscholieren samen met hun ouders de uitslagen en het daaropvolgende eindadvies ontvangen. Dit eindadvies bepaalt het niveau van de middelbare school waarvoor ze zich kunnen inschrijven. Sommige scholen begonnen al vorige week met het accepteren van aanmeldingen. Deze scholen moeten wel garanderen dat kinderen die zich later in de aanmeldweek registreren niet minder kans maken op een plek. Het streven is om de 170.000 kinderen uit groep 8 een eerlijke start te bieden bij de overgang naar de middelbare school.

Lees ook – ‘Leerplicht moet omlaag naar 3 jaar’, vindt onderwijswethouder

Gelijke kansen

Voor het eerst is er een landelijke aanmeldweek geïntroduceerd voor toekomstige middelbare scholieren. Het doel van deze aanmeldweek is een gelijker speelveld creëren zodat elk kind dezelfde kans heeft op een plaats bij de school van hun eerste keuze. Dit initiatief pakt het probleem aan dat sommige kinderen eerder dan anderen wisten waar ze heen gingen, wat oneerlijkheid in het systeem bracht. De gezamenlijke aanpak met de introductie van de nieuwe doorstroomtoets, moet ervoor zorgen dat alle kinderen op gelijke voet beginnen aan hun middelbare schooltijd.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.