Om de leerachterstanden en kansenongelijkheid tegen te gaan, wil Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi de leerplicht verlagen naar drie jaar oud, maar is dit wel verstandig?
Lees verder onder de advertentie
In Nederland zijn alle kinderen vanaf vijf jaar oud leerplichtig. Je kind mag je kind dan niet zomaar een dagje thuis houden of een paar dagen op vakantie gaan zonder de school hierover te informeren. Doe je dit wel, dan krijg je te maken met de leerplicht. Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi vindt dat de leeftijd voor leerplicht omlaag moet, met als doel om leerachterstanden tegen te gaan.
Lees verder onder de advertentie
De schuld van de overheid
Volgens de Rotterdamse wethouder is het de schuld van de overheid dat kinderen leerachterstanden oplopen. “Het is nu heel ingewikkeld georganiseerd met een wirwar aan regels. Het allerbelangrijkst is dat peuters een zo’n goed mogelijke start maken. Ik pleit er daarom voor dat de leerplichtige leeftijd omlaag gaat naar drie.”
Lees verder onder de advertentie
Angst om toeslagen aan te vragen voor peuterspeelzaal
In zijn eigen gemeente merkt Kasmi dat ouders aarzelen om hun kinderen aan te melden op een ‘voorschool’. Ouders willen kun kind graag naar een peuterspeelzaal brengen, maar zijn bang om in de problemen te komen met toeslagen, terwijl ze hier volgens de wet wel recht op hebben. Dit zou gelinkt zijn aan de toeslagenaffaire van een aantal jaar geleden. “Ouders zijn veel voorzichtiger geworden in hun relatie met de overheid,” zegt Kasmi.
Lees verder onder de advertentie
Riskant
Thijs Roovers, een bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond (AOB), is geen voorstander van het verlagen van de leerplicht. Roovers is het volledig eens met Kasmi dat we leerachterstanden moeten aanpakken en kansenongelijkheid moeten bestrijden. Maar de leerplicht verlagen naar drie jaar vindt Roovers ‘riskant’. Ook denkt hij dat dit ‘niet het gewenste effect zal hebben’.
Roovers: “Als het een plicht wordt, dan kunnen mensen het gaan eisen. En we zien in de opvang als bij de opvang enorme personeelstekorten. We zien ook dat de tekorten het grootst zijn in gebieden waar kinderen wonen met het grootste risico op achterstanden. Dat vind ik zo zorgwekkend dat we naar het principe toe moeten dat we oneerlijk moeten investeren in gelijke kansen.” Kasmi erkent dat er te weinig personeel is: “Maar we mogen niet vergeten dat kinderen hier niet de dupe van mogen worden.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…