‘Leerplicht moet omlaag naar 3 jaar’, vindt onderwijswethouder

22.03.2024 14:00
thumb

Om de leerachterstanden en kansenongelijkheid tegen te gaan, wil Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi de leerplicht verlagen naar drie jaar oud, maar is dit wel verstandig?

In Nederland zijn alle kinderen vanaf vijf jaar oud leerplichtig. Je kind mag je kind dan niet zomaar een dagje thuis houden of een paar dagen op vakantie gaan zonder de school hierover te informeren. Doe je dit wel, dan krijg je te maken met de leerplicht. Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi vindt dat de leeftijd voor leerplicht omlaag moet, met als doel om leerachterstanden tegen te gaan.

De schuld van de overheid

Volgens de Rotterdamse wethouder is het de schuld van de overheid dat kinderen leerachterstanden oplopen. “Het is nu heel ingewikkeld georganiseerd met een wirwar aan regels. Het allerbelangrijkst is dat peuters een zo’n goed mogelijke start maken. Ik pleit er daarom voor dat de leerplichtige leeftijd omlaag gaat naar drie.”

Angst om toeslagen aan te vragen voor peuterspeelzaal

In zijn eigen gemeente merkt Kasmi dat ouders aarzelen om hun kinderen aan te melden op een ‘voorschool’. Ouders willen kun kind graag naar een peuterspeelzaal brengen, maar zijn bang om in de problemen te komen met toeslagen, terwijl ze hier volgens de wet wel recht op hebben. Dit zou gelinkt zijn aan de toeslagenaffaire van een aantal jaar geleden. “Ouders zijn veel voorzichtiger geworden in hun relatie met de overheid,” zegt Kasmi.

Riskant

Thijs Roovers, een bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond (AOB), is geen voorstander van het verlagen van de leerplicht. Roovers is het volledig eens met Kasmi dat we leerachterstanden moeten aanpakken en kansenongelijkheid moeten bestrijden. Maar de leerplicht verlagen naar drie jaar vindt Roovers ‘riskant’. Ook denkt hij dat dit ‘niet het gewenste effect zal hebben’.

Lees ook: Anne-Sophie heeft BSO voor kinderen in speciaal onderwijs: ‘Ongelofelijk dat het niet bestond’

Roovers: “Als het een plicht wordt, dan kunnen mensen het gaan eisen. En we zien in de opvang als bij de opvang enorme personeelstekorten. We zien ook dat de tekorten het grootst zijn in gebieden waar kinderen wonen met het grootste risico op achterstanden. Dat vind ik zo zorgwekkend dat we naar het principe toe moeten dat we oneerlijk moeten investeren in gelijke kansen.” Kasmi erkent dat er te weinig personeel is: “Maar we mogen niet vergeten dat kinderen hier niet de dupe van mogen worden.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.