Om de leerachterstanden en kansenongelijkheid tegen te gaan, wil Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi de leerplicht verlagen naar drie jaar oud, maar is dit wel verstandig?
Lees verder onder de advertentie
In Nederland zijn alle kinderen vanaf vijf jaar oud leerplichtig. Je kind mag je kind dan niet zomaar een dagje thuis houden of een paar dagen op vakantie gaan zonder de school hierover te informeren. Doe je dit wel, dan krijg je te maken met de leerplicht. Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi vindt dat de leeftijd voor leerplicht omlaag moet, met als doel om leerachterstanden tegen te gaan.
Lees verder onder de advertentie
De schuld van de overheid
Volgens de Rotterdamse wethouder is het de schuld van de overheid dat kinderen leerachterstanden oplopen. “Het is nu heel ingewikkeld georganiseerd met een wirwar aan regels. Het allerbelangrijkst is dat peuters een zo’n goed mogelijke start maken. Ik pleit er daarom voor dat de leerplichtige leeftijd omlaag gaat naar drie.”
Lees verder onder de advertentie
Angst om toeslagen aan te vragen voor peuterspeelzaal
In zijn eigen gemeente merkt Kasmi dat ouders aarzelen om hun kinderen aan te melden op een ‘voorschool’. Ouders willen kun kind graag naar een peuterspeelzaal brengen, maar zijn bang om in de problemen te komen met toeslagen, terwijl ze hier volgens de wet wel recht op hebben. Dit zou gelinkt zijn aan de toeslagenaffaire van een aantal jaar geleden. “Ouders zijn veel voorzichtiger geworden in hun relatie met de overheid,” zegt Kasmi.
Lees verder onder de advertentie
Riskant
Thijs Roovers, een bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond (AOB), is geen voorstander van het verlagen van de leerplicht. Roovers is het volledig eens met Kasmi dat we leerachterstanden moeten aanpakken en kansenongelijkheid moeten bestrijden. Maar de leerplicht verlagen naar drie jaar vindt Roovers ‘riskant’. Ook denkt hij dat dit ‘niet het gewenste effect zal hebben’.
Roovers: “Als het een plicht wordt, dan kunnen mensen het gaan eisen. En we zien in de opvang als bij de opvang enorme personeelstekorten. We zien ook dat de tekorten het grootst zijn in gebieden waar kinderen wonen met het grootste risico op achterstanden. Dat vind ik zo zorgwekkend dat we naar het principe toe moeten dat we oneerlijk moeten investeren in gelijke kansen.” Kasmi erkent dat er te weinig personeel is: “Maar we mogen niet vergeten dat kinderen hier niet de dupe van mogen worden.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).