Primeur voor groep 8 leerlingen: eerste doorstroomtoets

29.01.2024 09:10

Rijen met tafels en stoelen én geconcentreerde kinderen.. De toetsweken zijn van start gegaan. Voor sommige leerlingen van groep acht is er een primeur: zij doen de doorstroomtoets. 

De zogeheten doorstroomtoets is de opvolger van de traditionele eindtoets, beter bekend als de Cito-toets. Deze wordt voor het eerst afgenomen. 

Drie weken

Ongeveer 170.000 leerlingen gaan deze uitdaging aan gedurende een periode van drie weken. Een uitbreiding op de oorspronkelijke twee weken, dankzij een verzoek uit Noord-Brabant en Limburg om de leerlingen ruimte te geven voor carnaval na de toetsen.

Er zijn zes verschillende doorstroomtoetsen goedgekeurd door de overheid, waarbij scholen de keuze hebben tussen digitale afname en de klassieke pen-en-papiermethode. 

Lees ook – ‘Citotoets zet ouders met plaatsvervangende zelfoverschatting met beide benen op de grond’ >

Schooladvies

Voor de groep acht leerlingen is er de afgelopen weken een voorlopig advies voor de middelbare school opgesteld. Belangrijk om te weten is dat bij goede prestaties op de doorstroomtoets het advies nog kan worden bijgesteld naar een hoger niveau, maar niet naar beneden.

Op 24 maart ontvangen leerlingen en hun ouders het definitieve middelbare schooladvies. Het aanmelden bij een middelbare school dient te gebeuren tussen 25 en 31 maart, met als doel gelijke kansen voor alle leerlingen bij de school van hun voorkeur.

Spannende periode

Wil je je kind ondersteunen in deze spannende periode? Neem een ondersteunende en positieve rol aan. Moedig je kind aan, zorg voor een rustige studieomgeving en sta open voor gesprek over zorgen of vragen. Verken informatie over verschillende middelbare scholen, zodat je je kind goed kunt bijstaan bij het maken van een weloverwogen schoolkeuze. 

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.